FARC lover å stanse bortføringer av sivile

Timoleon Jimenez, FARC s nye leder, uttalte i januar at han er åpen for forhandlinger med colombianske myndigheter. Foto: Scanpix/AP.
Timoleon Jimenez, FARC s nye leder, uttalte i januar at han er åpen for forhandlinger med colombianske myndigheter. Foto: Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Colombias FARC-gerilja sier den vil slutte å bortføre sivile for løsepenger. Om det skjer, kan fredsforhandlinger være i sikte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Colombias væpnede revolusjonære styrker (FARC), Latin-Amerikas største og eldste gerilja, har flere hundre sivile i fangenskap. Geriljaen har i flere tiår finansiert sin kamp mot regjeringen gjennom utpressing. I tillegg er ti colombianske sikkerhetsstyrker for tiden i FARCs fangenskap.

– Mange snakker om praksisen å bortføre sivile menn og kvinner, med formål om å finansiere vår pågående kamp. Fra nå av vil ikke denne praksisen lenger være en del av vår revolusjonære aktivitet, heter det i en uttalelse fra FARC søndag.

Fredsprosess?

Løftet er det siste i en rekke meldinger som kan tyde på at FARCs lederskap ønsker å gå inn i en slags fredsprosess. FARCs nye leder, Timoleon Jiménez, sa i januar at han er åpen for forhandlinger med Colombias president Juan Manuel Santos. Presidenten svarte umiddelbart på løftet søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi setter pris på FARCs kunngjøring om å stanse kidnappingene som et viktig og nødvendig, men ikke tilstrekkelig, skritt i riktig retning, skrev Juan Manuel Santos på sin Twitter-konto.

Les også: Narkoanklager mot Venezuelas forsvarsminister

Opprørerne opplyste samtidig at de vil løslate fire militære fanger, i tillegg til seks som de allerede har lovet frihet.

– Vi ønsker å kunngjøre at vi i tillegg til vår allerede uttalte plan om å løslate seks krigsfanger, vil løslate fire andre, heter det i en uttalelse på gruppens hjemmeside søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vilkår

Santos er under hardt press for å gjøre en slutt på den mer enn 40 år lange konflikten, som har kostet titusenvis av mennesker livet. Presidenten har nektet å inngå i noen form for fredssamtaler med mindre FARC løslater samtlige fanger, stanser bortføringene og angrep på sivile og militære mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FARC har lidd store tap siden 2008, da organisasjonens nestleder Raúl Reyes ble drept i et raid på ecuadoriansk territorium og lederen Manuel Marulanda døde etter kort tids sykdom.

Les også: - FARCs øverste leder er drept

FARC er en venstreorientert gerilja som trolig fortsatt har 8.000 soldater. Gruppen har i mange år systematisk bortført sivile som et ledd i opprøret, men de siste årene har krigføringen i stor grad blitt finansiert av kokainsmugling.

Sterkt svekket

Colombianske regjeringsstyrker kjemper også mot andre narkofinansierte bander, paramilitære grupper og mindre, venstreorienterte geriljaer.

Les også: - FARC-dokumenter avslører bånd til Chávez

Det fantes en tid da FARC var ansett å være nærmest uovervinnelige. På sitt sterkeste, med 20.000 soldater, kontrollerte geriljaen store deler av den colombianske landsbygda. Gjennom flere tiår og fram til 2008 hadde ikke regjeringen klart å verken drepe eller pågripe noen av de sju medlemmene i geriljaens ledelse. Men med støtte fra USA har regjeringen drastisk svekket geriljaen de siste ti årene, og siden 2008 har fem av gruppens ledere blitt drept.

Les flere nyheter