Blodige angrep preget folkeavstemning i Syria

14 millioner syrere hadde stemmerett ved folkeavstemningen, men mange valgte å boikotte valget. Foto: REUTERS / Khaled al-Hariri / SCANPIX
14 millioner syrere hadde stemmerett ved folkeavstemningen, men mange valgte å boikotte valget. Foto: REUTERS / Khaled al-Hariri / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkeavstemningen om forslaget til ny grunnlov i Syria ble gjennomført mens over 160 mennesker skal ha blitt drept i løpet av helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange regimemotstandere i Syria boikottet avstemningen om en ny grunnlov som kan sikre Bashar al-Assad presidentmakten fram til 2028. De sier det er meningsløst å be folket ta stilling til lovendringer samtidig som regjeringsstyrkene begår grove overgrep mot sivile.


Forslaget til Assad innebærer at hans Baath-parti ikke lenger vil ha monopol på regjeringsmakten, men skepsisen er stor til om avstemningen vil føre med seg noen reell endring.

– Sperret inne

Lørdag ble minst 100 mennesker drept i Syria, ifølge gruppen Syrian Observatory for Human Rights som har base i England. Kampene fortsatte på valgdagen.

– Hva skal vi stemme over? Om vi vil bli drept av raketter eller av kuler? Dette er det eneste valget vi har, sier Waleed Fares, aktivist i Khalidiyah-distriktet i den krigsherjede byen Homs, som ligger nordøst for Damaskus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har vært sperret inne i hjemmene våre i 23 dager. Vi kan ikke gå ut, bortsett fra i enkelte smug. Markeder, skoler og regjeringsbygg er stengt, og det er svært få som beveger seg utendørs på grunn av skarpskyttere, sier han.

Absolutt makt

Ifølge professor Jakob Skovgaard-Petersen ved institutt for tverrkulturelle og regionale studier ved Københavns Universitet vil folkeavstemningen neppe føre til at situasjonen i landet endrer seg.

– Folkeavstemningen er et forsøk på å vise at man gjennomfører reformer, men det er ikke ekte reformer, sier den danske professoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidentens makt vil fortsatt være absolutt, påpeker han.

– Men man innfører nå at presidenten kun kan sitte i to perioder, sier Skovgaard-Pedersen. Endringene blir imidlertid gjort slik at Assad vil kunne bli sittende i opptil 17 år til, ifølge professoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennomførte avstemningen

Til tross for blodsutgytelsen flere steder i landet ble avstemmingen gjennomført i roligere områder. Flere enn 14 millioner hadde stemmerett ved søndagens valg, og ifølge syriske myndigheter var det 13.835 åpne valglokaler. Syrisk TV har hatt direkteoverføring fra flere stemmelokaler rundt om i landet og melder at «et stort antall velgere» møtte opp.

I Homs foregår det imidlertid ingen avstemning, ifølge aktivister.

– Det er ingen mennesker i gatene. Alt er stengt, og det finnes ikke et eneste valglokale, sier Hadi Abdulla til AFP.

Søndag skal minst 60 mennesker ha blitt drept i sammenstøt og angrep. Av dem mistet tolv sivile og fire soldater livet i kampene i Homs. I tillegg ble tre sivile syrere drept da regimesoldater bombarderte opprørsområder i byen, ifølge Syrian Observatory for Human Rights. Også flere andre steder i landet skal folk ha blitt drept, blant annet i regionene Aleppo, Hama, Idlib og Deraa. Her skal til sammen 23 medlemmer av sikkerhetsstyrkene og 21 sivile ha blitt drept. Opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røde Kors slipper ikke til

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og Røde Halvmåne har hatt store problemer med å nå fram med livsnødvendig hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere denne uken ba organisasjonene om daglige pauser i kamphandlingene slik at hjelpearbeiderne kan nå fram til sivilbefolkningen med nødhjelp. Spesielt i den beleirede bydelen Baba Amro er situasjonen alvorlig. Men Syriske myndigheter har ennå ikke svart på en anmodningen.

– Situasjonen i Baba Amro og andre områder som er rammet av volden, forverres for hver time. Folk må få hjelp umiddelbart, sier talskvinne Carla Haddad i ICRC søndag ettermiddag.

Opprørerne i Baba Amro skal ha liten tillit til den syriske Røde Halvmåne-organisasjonen. Noen av dem mistenker at hjelpearbeiderne samarbeider med Syrias regjering.

Regimemotstanderne i Baba Amro forteller om forferdelige forhold for de sårede som fortsatt befinner seg i bydelen. Det ikke skal ha vært tilgang på mat og vann i tre dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har flere hundre sårede trengt sammen i bygninger her. Folk dør av blodtap. Vi klarer rett og slett ikke å behandle alle, sier aktivisten Nader Husseini på telefon fra Baba Amro.

Les også: Gjensidig mistro hindrer evakueringen


Les også: - Nesten 60 drept i nye kamper i Syria


Les også: Norge gir 22 millioner til Syria


Les flere nyheter