Gjensidig mistro hindrer evakueringer i Homs

ENORME ØDELEGGELSER: Gjensidig mistillit preger evakueringen av byen Homs i Syria. (Foto: Scanpix)
ENORME ØDELEGGELSER: Gjensidig mistillit preger evakueringen av byen Homs i Syria. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble ikke evakuert flere sårede fra bydelen Baba Amro i Homs lørdag. En av årsakene er at opprørerne der ikke stoler på hjelpearbeiderne fra Syrias Røde Halvmåne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og Røde Halvmåne forhandlet med syriske myndigheter og opprørerne store deler av lørdagen. Men det ble ikke enighet om evakuering av flere sårede fra den beleirede bydelen.

– Vi fortsetter forhandlingene, og håper at vi vil kunne ta oss inn i Baba Amro for å gjennomføre livreddende operasjoner i morgen, sa ICRC-talsmann Hisham Hassan.

Les også: Assad-tilhengere tok seg inn på Syria-møte

– Stanset ambulanser

Flere kilder bekrefter at opprørerne i Baba Amro har liten tillit til den syriske Røde Halvmåne-organisasjonen. Noen av dem mistenker at hjelpearbeiderne samarbeider med Syrias regjering.

En vestlig journalist, som har vært involvert i forhandlingene, hevder at opprørsgruppen Den frie syriske hær stanset flere ambulanser på vei inn i Baba Amro lørdag.

Les også: Norge gir 22 millioner til Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprørerne skal ha hevdet at flere personer som ble evakuert fredag, senere ble pågrepet av myndighetene. ICRC undersøkte anklagene og fant ut at de ikke stemte, ifølge journalisten.

Sju sårede syrere og 20 syke kvinner og barn ble fredag hentet ut av Baba Amro og innlagt på sykehuset Al-Amine, som ligger i en annen del av Homs.

Les også: Brite i Syria bønnfaller om hjelp

Dør av blodtap

Også en statlig syrisk tjenestemann hevder at opprørerne i Baba Amro har hindret sårede i å bli evakuert. De ville verken overlate den sårede franske journalisten Edith Bouvier eller levningene etter de drepte journalistene Marie Colvin og Remi Ochlik til Røde Halvmåne, hevder tjenestemannen overfor det statlige syriske nyhetsbyrået SANA.

Les også: FN: - Alvorlige overgrep i Syria

Regimemotstanderne i Baba Amro forteller om forferdelige forhold for de sårede som fortsatt befinner seg i bydelen.

– Vi har flere hundre sårede trengt sammen i bygninger her. Folk dør av blodtap. Vi klarer rett og slett ikke å behandle alle, sier aktivisten Nader Husseini på telefon fra Baba Amro.

Les også:

- Nesten 60 drept i nye kamper i Syria

Norge beklager at Russland og Kina uteblir fra Syria-møte


Les flere nyheter