Lysbakken freder statssekretærene

SV-statsråd Audun Lysbakken droppet helgefri for å lede det han selv kaller oppryddingsarbeidet i Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet. Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix.
SV-statsråd Audun Lysbakken droppet helgefri for å lede det han selv kaller oppryddingsarbeidet i Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet. Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) vil ikke høre snakk om å ofre sine statssekretærer som følge av selvforsvarssaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om selvforsvarssaken
* Barne- og likestillingsdepartementet bevilget i fjor høst 500.000 kroner til selvforsvarskurs for jenter. Tilskuddet ble ikke lyst ut på forhånd, men 154.000 kroner ble tildelt organisasjonen Jenteforsvaret – som springer ut av Sosialistisk Ungdom. 346.375 kroner gikk til et samarbeidsprosjekt mellom Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Sør-Trøndelag fylkeskommune og LLH Trøndelag.

* Etter at Dagbladet skrev om saken, har barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) beklaget håndteringen av saken i to brevrunder med Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

* Interne dokumenter som departementet valgte å offentliggjøre onsdag, viser at politisk ledelse handlet i strid med eksplisitte råd fra embetsverket da Jenteforsvaret ble tilgodesett med midler.

* Fredag avslørte Dagbladet at Lysbakken likevel ikke hadde offentliggjort alle dokumenter i saken, slik han eksplisitt ga uttrykk for tidligere i uka.

– Jeg er sjef i dette departementet. Jeg tar ansvar for alt vi gjør. Det er ikke snakk om å skyve medarbeidere foran seg, sier Lysbakken til NTB lørdag ettermiddag.

Interne dokumenter som er offentliggjort i saken antyder at det var statssekretærene Henriette Westhrin og i særdeleshet Kirsti Bergstø som sto bak den omstridte bevilgningen på 154.000 kroner til Jenteforsvaret.

– Min viktigste betenkelighet med å legge fram alle dokumenter, var nettopp at det kunne åpne opp for en slik diskusjon, sier Lysbakken som gjentar at han har tillit til alle i departementets politiske ledelse – også Bergstø.

– Kirsti Bergstø er en del av min politiske ledelse, og hun har min fulle tillit. Jeg kommer ikke til å skyve medarbeidere foran meg i denne saken. Ansvaret er mitt. Punktum.

Les også: Får bokrefs av KrF

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Overrasket

Lysbakken har sett seg nødt til å be om eksperthjelp for å forsikre seg om at alle dokumenter i saken er lagt fram. Det skjedde etter at Dagbladet fredag fortalte om en e-post fra statssekretær Henriette Westhrin til daværende SU-leder Mali Steiro Tronsmoen, en e-post Lysbakken tidligere har benektet eksistensen av.

– Jeg ble veldig overrasket. Var det en ting jeg ikke hadde ventet meg i denne saken, var det anklager om å holde tilbake informasjon. Men når man leser e-posten, blir det helt tydelig at det ikke ville være noen grunn til å holde den tilbake. Den bekrefter jo bare det jeg har skrevet i mitt brev til kontrollkomiteen, sier SV-statsråden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lysbakken får søkehjelp fra eksperter

Han avviser at noen i departementet kan ha ført ham bak lyset ved ikke å fortelle om den aktuelle e-posten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Overhodet ikke. Kvaliteten på søkene har vært for dårlig. Ingen har holdt noe skjult for meg.

Ifølge Lysbakken vil det ta «noen dager» før gjennomgangen av departementets e-postkorrespondanse er gjennomført-

– Det er en betydelig jobb. Jeg vil ikke be om noen oppsummering av hva som er funnet før hele jobben er gjort. Men jeg kan garantere at alt vi finner av relevante dokumenter skal legges fram, sier han.

Fått støtte

Parallelt med gjennomgangen av e-postene, har Lysbakken beordret gransking av alle tilskudd fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet i 2011. Men allerede nå får SV-statsråden kritikk fra KrF for støtte utbetalt til en bok om seksualundervisning skrevet av to SV-ere.

– Når en vet at de to er partifeller, så er det god grunn til å stille spørsmål ved pengestøtten, sier familiepolitisk talsmann Øyvind Håbrekke i KrF til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: SU-lederens e-post ble besvart

Lysbakken avviser blankt kritikken fra KrF og sier de to sakene ikke kan sammenlignes.

– Vi har utbetalt distribusjonsstøtte til Cappelen Damm for en bok som Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet også har bidratt til. Jeg er sikker på at den ville ha fått støtte, uavhengig av hvilket parti som bestyrte departementet, kanskje med unntak av KrF som ikke liker innholdet, sier han.

Får støtte

Lysbakken vil om få uker bli valgt til ny leder i SV. Og selv om enkelte har oppfordret Heikki Holmås til å relansere sitt kandidatur, opplever Lysbakken at partiet slutter opp om ham

– Jeg opplever veldig sterk støtte fra partiet, og det varmer.

Dialogen med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) beskriver han som god.

– Jeg holder han orientert om det vi gjør, men det er jeg som leder oppryddingsarbeidet.

Barneministeren forbereder seg nå på kontrollsak og høring i Stortinget, noe han sier han ser fram til.

– Jeg er glad for å kunne flytte denne diskusjonen til Stortinget og gi min versjon.

Les flere nyheter