Her var dere da Brå brakk staven

"Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven", er et kjent uttrykk. Skiløperen selv har mange minner fra episoden i Ski-VM i Holmenkollen i 1982. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
"Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven", er et kjent uttrykk. Skiløperen selv har mange minner fra episoden i Ski-VM i Holmenkollen i 1982. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er det 30 år siden Oddvar Brå brakk den berømte staven. Her er våre leseres historier om hvor de var da hendelsen skjedde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ja, for hvor var du egentlig da Brå brakk staven?

Sjelden har en idrettshendelse engasjert så mange nordmenn, over så lang tid. Det berømte bildet av Brå som brekker staven, under den dramatiske stafetten under Oslo-VM i 1982. Episoden har blitt et begrep på folkemunne, og blir fortsatt trukket frem jevnlig i ulike sammenhenger.

Hovedpersonen selv husker fortsatt tankene som for gjennom hodet hans da det skjedde.

- Jeg ser ned, og da stod tida helt stille. Jeg trodde ikke det kunne stemme at staven var gått. Det som ikke skulle skje, skjedde, forteller Brå til NTB.

ABC Nyheter inviterte våre lesere til å sende inn sine historier i anledning 30-årsjubileumet for Oddvar Brå sitt stavbrekk. Under kan du lese noen av bidragene.

Du er forøvrig fortsatt hjertelig velkommen til å sende inn din historie rundt den historiske hendelsen. Var du der da det skjedde? Hvilket forhold har du til øyeblikket? Send inn din fortelling til ABC Nyheters Facebook-side her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Stod i stolen og brølte

«Hugsar det veldig godt. Eg var heime frå jobben med mi vesle dotter på nesten to år.Vi var begge sjuke av kusma. Vi hadde ein stressless stol som eg sat i då løpet gjekk. Då det var over, så stod eg i stolen og brølte,uten å vite korleis eg hadde røyst meg opp.

Veslejenta stod på golvet å brølte av ein heilt annan grunn. Ho var livredd og lurte nok sikkert på kva mor dreiv på med, slik hadde ho aldri sett meg før. Trur det er det mest spennande skiløpet som nokon gang har vore :)»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hildegunn H.

- Dagen jeg ble hektet på skisport

«Jeg gikk i 6 klasse på Os barneskole, ca 3 mil sør før Bergen. Læreren vår, Ida, hadde tatt med seg den ene av to tv'er fra lærerrommet, og vi fikk se på løpet.

Vi jublet og heiet, plutselig brakk staven. Det jeg husker best er stillheten da han gikk videre, og alle holdt pusten. Så det endelige jublebrølet bare 12-13 åringer kan klare da Oddvar Brå gikk over målstreken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre klasser kom stormende inn til oss, det var stappfullt og alle jublet og skrek. Det var fra den dagen at jeg ble hekta på å se skisport:)) Ville aldri vært foruten.»

Hege

- Løp alt jeg kunne hjem fra skolen

«Jeg har vært storfan av Oddvar Brå siden 1970-årene, og var medlem i "Oddvar Brå-fan-club" som hadde som mål at han skulle bli verdensmester under Oslo-VM i 1982. Jeg var da 12 år.

Tirsdagen hadde han gitt oss det mange av oss regner som det største idrettsøyeblikket gjennom tidene ved VM-tittelen. Som langrennsintresserte familie laget mamma kransekake i anledningen. Dette løpet gikk såpass seint på dagen at skolen var ferdig at jeg fikk sett hele løpet direkte.

Torsdagen var den store skolens bibliotek å følge VM på TV. Vi hadde fått sett kvinnestafetten dagen før så vi fikk ikke se herrestafetten til min store ergelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Løp alt jeg kunne hjem fra skolen etter siste time i håp om å få rekke innspurten. Glemmer ikke at pappa (som hadde tatt fri fra jobb i anledningen), og mamma var fullt oppskjørtet. De fortalte at Brå hadde brukket staven og at han og russeren (Savjalov red.anm) nettopp var kommet i mål, men ingen vet hvem som har vunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spennende timer fulgte før det ble proklamert at det ble delt gull! Engasjementet i stua vårt under VM-studio på TV om kvelden husker jeg som om det var i går. Alle de fire store løperne våre fra den tiden i studio.

Flere år senere fikk jeg tak i en kopi fra VM-studio på video fra noen slektninger. Skrev stil om stafetten på skolen til toppkarakter. Husker læreren var imponert over at jeg kunne de hele navnene korrekt på alle de fire russerne.

Har forsatt å følge med Oddvar Brå etter denne uforglemmelige dagen og plakatene av Oddvar Brå henger fremdeles på gutterommet:)»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tor Vilhelm T.

Mistet nesten stavbrekket på grunn av kjøkkeninnredning

«Vi skulle bygge nytt hus, men ikke før til sommeren. Min mann hater sport og fant ut at denne dagen skulle vi reise til byen for å kjøpe kjøkkeninnredning.

Nei, sa jeg. Er du ikke interessert? Det er kjempetilbud akkurat nå, spurte han.

Vi reiste til byen, men han hadde et par andre ærend først. Jeg tok rake vegen til busstasjonen, og reiste de fire milene hjem til mamma. Der var skirennet i gang og jeg fikk med meg stavbrekk og all dramatikken.»

Kristin V.

Skulket skolen

«Jeg sto rett ved gjerdet der han brakk staven, i annen rekke hvis jeg ikke husker feil. Kunne ikke se det direkte, men hørte det på radioen i det han føyk forbi med russeren i hæla, med Bjørge Lillelien som kommenterte.

Hadde forresten skulket skolen sammen med en kamerat for å se VM-stafetten i Kollen.»

Jo Petter Kjeldset.

Enkelte innlegg er redigert.

Du kan fortsatt sende inn din historie om Brås stavbrekk til ABC Nyheters Facebook-side.

Les flere nyheter