Nordmann for retten i Egypt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag starter den omstridte rettssaken i Egypt mot frivillige organisasjoner og 43 utlendinger, deriblant en nordmann. UD er koblet inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De tiltalte anklages for å ha drevet sin virksomhet uten de rette tillatelsene. De siktede, som befinner seg i Egypt, får ikke forlate landet. Blant de 43 er det 19 amerikanere.

Saken har tilspisset seg kraftig de siste ukene, ifølge Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit.

– De tiltalte er blant annet blitt anklaget for landsforræderi, og de blir av forskjellige sider beskyldt både for å stå bak revolusjonen og for å ødelegge den, sier Hellestveit til NTB.

Den tiltalte nordmannen har permisjon fra en sentral stilling i Høyre. Siden 2011 har han jobbet for International Republican Institute, en av gruppene som er anklaget for å ha forsøkt å påvirke egyptisk politikk.

Utenriksdepartementet (UD) opplyser at mannen får konsulær bistand.

– Vi er kjent med at det er planlagt et rettsmøte søndag. Den norske ambassaden gir nordmannen konsulær bistand, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Marte Lerberg Kopstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vil stille aktivister og frivillige for retten

Maktkamp

Egyptiske myndigheter har til nå nektet å etterkomme krav fra de siktedes hjemland om å la dem gå. De hevder siktelsen dreier seg om juss, ikke politikk.

– Militærrådet sier man må stole på at et uavhengig rettsvesen kan behandle denne saken på en skikkelig måte, sier Hellestveit.

Les også: Demonstranter beleirer departement i Kairo

– Rettsapparatet er sentrum for heftig maktkamp for tiden. Et selvstendig rettsvesen blir sett på som en av de viktigste konstitusjonelle forandringene i det nye Egypt, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun ser derfor rettssaken som en av mange som nå blir brukt for å teste domstolsapparatet, og hun mener den illustrerer en maktkamp i det egyptiske samfunnet.

– Det er en vanskelig sak for rettsvesenet. De kan på den ene siden bli anklaget for å gi etter for press fra det nye regimet og utlandet, og de kan også bli anklaget for å være en overlevning fra Mubaraks regime, forklarer Hellestveit.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hodene ruller etter fotballtragedie

Ikke frifinnelse

Hun tror domstolen faller ned på et resultat som ikke blir for vanskelig for regimet å leve med når det gjelder forbindelser til utlandet, og da særlig USA.

– Jeg tror ikke det blir full frifinnelse, men heller ikke en dom etter alle tiltalepunkter, sier hun.

Les også: Egyptisk filmstjerne dømt for å ha fornærmet islam

Saken har ført til svært sterke reaksjoner fra USA, og betegnes som en av de alvorligste episodene landene imellom på mange tiår. Den ene av de siktede er Sam LaHood, sønnen til USAs samferdselsminister Ray LaHood. Ettersom de anklagede har forbud mot å reise ut av landet, har flere av amerikanerne søkt tilflukt i den amerikanske ambassaden i Kairo.

Nylig har både sjefen for USAs generalstab og flere høytstående amerikanske folkevalgte vært i Egypt for å ta opp saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Minst 25 døde i egyptisk fotballvold

I dårlig jord

Hellestveit mener imidlertid besøkene kan ha bidratt til at saken er blitt tilspisset de siste ukene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Besøkene faller ikke nødvendigvis i god jord, sier hun

USA har truet med kutt i den betydelige bistanden til Egypt som følge av saken.

Det er minister for internasjonalt samarbeid, Fayza Abul Naga, som har frontet saken og fått den til domstolen. Naga er en av få ministre som er igjen fra regjeringen til landets tidligere president Hosni Mubarak. Hun mener USA og Israel forsøkte å kuppe fjorårets revolusjon for å sikre at omveltningene tjente deres egne interesser.

Les også:

200 rasende demonstranter stormet Syrias ambassade

Egypt vil oppheve 30 år lang unntakstilstand

Egyptisk filmstjerne dømt for å ha fornærmet islam

Les flere nyheter