Lysbakken får søkehjelp fra eksperter

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken da han redegjorde for utbetaling av selvforsvarspenger på en pressekonferanse onsdag. Foto: Morten Holm /  SCANPIX.
Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken da han redegjorde for utbetaling av selvforsvarspenger på en pressekonferanse onsdag. Foto: Morten Holm / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-statsråd Audun Lysbakken har bedt om eksperthjelp for å forsikre seg om at det ikke finnes flere skjulte e-poster i den såkalte selvforsvarssaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-statsråd Audun Lysbakken har bedt om eksperthjelp for å forsikre seg om at det ikke finnes flere skjulte e-poster i den såkalte selvforsvarssaken.

Onsdag slo Lysbakken fast at alle relevante dokumenter var lagt fram for offentligheten. Det viste seg å være feil.

Dagbladet kunne fredag fortelle om en e-post fra statssekretær Henriette Westhrin til daværende SU-leder Mali Steiro Tronsmoen, en e-post Lysbakken tidligere har benektet eksistensen av.

– At vi ikke fant denne selv viser at vår gjennomgang av sakens dokumenter ikke har vært god nok. Jeg har derfor satt i gang en ny, fullstendig gjennomgang, og bedt om bistand fra datakyndig personell fra Departementenes servicesenter (DSS) for å sikre at søkene har den nødvendige kvalitet, uttaler Lysbakken til NTB fredag kveld.

Les også: SU-lederens e-post ble besvart

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mailen bringer ikke noe nytt i saken. Innholdet i den er i tråd med de opplysningene jeg allerede har gitt Stortinget, framholder Lysbakken, som understreker at nye eventuelle dokumentfunn vil bli offentliggjort.

– Hvis vi finner flere dokumenter som kan være relevante for saksbehandlingen, vil de selvsagt også bli oversendt Stortinget og offentliggjort i tråd med den åpenhetslinjen vi har praktisert i denne saken, sier han.

Nei fra Holmås

Som NTB kunne melde på onsdag sørger opposisjonen på Stortinget for at det blir åpnet sak mot Lysbakken under tirsdagens møte i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag ble all tvil rundt dette fjernet, da Aps Martin Kolberg slo fast at den rødgrønne fraksjonen ikke vil motsette seg åpne høringer i saken.

– Det vil være uriktig å motsette seg åpen høring nå, sier Kolberg til Dagbladet.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presset mot Lysbakken og hans to statssekretærer Kirsti Bergstø og Henriette Westhrin er økende, også innad i partiet.

Ola Kristian Johansen i Nord-Trøndelag SV ber Heikki Holmås relansere sitt kandidatur til ledervervet i SV.

Les også: Stoltenberg grep inn overfor Lysbakken

Holmås avviser at dette er aktuelt i en tekstmelding til NTB fredag kveld. SV-representanten er i New Zealand på komitéreise, og vil ikke kommentere Lysbakken-saken noe nærmere.

Valgkomiteens leder Tora Aasland og partileder Kristin Halvorsen har begge avvist at selvforsvarssaken kan få følger for ledervalget i SV.

– Man ser på Audun at han mener det når han beklager, han er oppriktig lei seg for det som har skjedd. Han har min fulle tillit, og jeg forventer at landsmøtet viser ham det samme når SV skal velge ny leder om to uker, sa Halvorsen til Klassekampen fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tillit fra Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener det er nødvendig med en ny gjennomgang.

– Den nye e-posten viser at en fornyet gjennomgang er nødvendig. Innholdet i e-posten bringer ikke noe nytt, men den burde ha vært offentliggjort tidligere. Det er også riktig, slik Lysbakken selv sier, å hente inn hjelp utenfra for å få dette grundig gjort, sier Stoltenberg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren vil ikke legge seg bort i hva som eventuelt vil skje med Lysbakkens to statssekretærer. De har begge vært involvert i behandlingen av den omstridte bevilgningen av penger til forsvarskurs for jenter.

– Det er Lysbakken som er statsråd, og jeg forholder meg bare til statsråder, sier Stoltenberg.

Verken Bergstø eller Westhrin har kommentert selvforsvarssaken de siste dagene. Bergstø, som framstår som den mest aktive i saken, har influensa og har ikke vært på jobb de siste dagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg medgir at Statsministerens kontor har engasjert seg i saken, men avviser at Lysbakkens departement nærmest er satt under administrasjon.

– Lysbakken har beklaget håndteringen og er den første til å understreke behovet for å få absolutt alt fram i lyset. Jeg føler meg trygg på at alt nå blir klarlagt og at rutiner og prosedyrer blir gjennomgått, sier Stoltenberg.

Audun Lysbakken skulle neste uke ha deltatt på FNs høyt profilerte kvinnekonferanse i New York. Dette besøket er nå avlyst.

Les flere nyheter her