Hvor var du da Brå brakk staven?

FORTVILELSE: Oddvar Brå har beskrevet øyeblikket da han skjønte at staven var brekt som at tida stod stille. (Skjermdump: Scanpix Video)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag er det 30 år siden Oddvar Brå brakk det som skulle bli en svært berømt stav - en hendelse som skapte et av Norges mest folkekjære begrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ja, for hvor var du egentlig da Brå brakk staven?

Det vil ABC Nyheter gjerne vite, og vi inviterer derfor våre lesere til å sende inn sine historier i anledning 30-årsjubileumet for Oddvar Brå sitt stavbrekk.

Har du en god historie i forbindelse med den historiske hendelsen? Var du der da det skjedde? Hvilket forhold har du til øyeblikket? Send inn din fortelling til ABC Nyheters Facebook-side her.

Brå: - Tida stod stille

Sjelden har en idrettshendelse engasjert så mange nordmenn, over så lang tid.

Det berømte bildet av Brå som brekker staven, under den dramatiske stafetten under Oslo-VM i 1982, blir fortsatt trukket frem jevnlig i ulike sammenhenger.

Se også: Oddvar Brå forteller om hvordan han opplevde den dramatiske hendelsen

Hovedpersonen selv husker fortsatt tankene som for gjennom hodet hans da det skjedde.

- Jeg ser ned, og da stod tida helt stille. Jeg trodde ikke det kunne stemme at staven var gått. Det som ikke skulle skje, skjedde, forteller Brå til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han innrømmer at uhellet nok har bidratt til å gjøre han mer kjent blant yngre generasjoner, enn han ellers ville vært. Og om han begynner å bli lei av historien?

- Det kan jo bli litt ensporet av og til. Jeg ble tross alt verdensmester i samme mesterskap to dager før dette skjedde, men jeg skjønner jo at det er uhellet som vises hele tida. Det blir et samlingspunkt alle kjenner, sier Brå.

Les også: Kongen kunne løst stafettdramaet i 1982

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til evig tid

Det er viet egne dokumentarer om øyeblikket, bøker er skrevet og i humorserien «Uti vår hage 2» stilte Oddvar Brå opp som ekspert på å brekke ting.

Det virker i det hele tatt som om stavbrekket den 25. februar 1982 aldri går ut på dato, og de siste 30 årene har det stadig dukket opp nye diskusjoner i forbindelse med uhellet.

Burde stavbrekket vært unngått? Hadde Norge vunnet gullet hvis ikke det hadde vært for uhellet? Var det egentlig et uhell? Burde russeren vært disket? Hvorfor fikk ikke Brå en ny stav raskere?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svarene har vært like mange som spørsmålene.

Les også: - For lite råhet i idretten

Kongelig beklagelse

Sist ut er selveste kong Harald. I forbindelse med lanseringen av boka «Idrettskongen», uttalte kongen at han fortsatt ergrer seg over at han ikke bidro til å gi svaret på hvem som faktisk var først i mål av Brå og Savjalov.

Resultatet var dødt løp, og etter mye frem og tilbake ble det bestemt at gullet skulle deles.

Les også: Mener Northug burde være mer ydmyk

Som VM-komiteens formann tok kongen i ettertid selvkritikk på at det ikke fantes målfotoutstyr på langrennsarenaen.

– Jeg skulle ha tenkt på det med målfoto, innrømmer kongen.

Slik har det holdt på i 30 år, og vil sikkert fortsette i nye 30.

Les flere nyheter