Forstår ikke at han kan ha vært på drapsstedet

98 år gamle Hilda Feste ble funnet drept i sitt hjem første nyttårsdag. Foto: Marit Hommedal (Scanpix)
98 år gamle Hilda Feste ble funnet drept i sitt hjem første nyttårsdag. Foto: Marit Hommedal (Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siktede 18-åringen fra Os har ingen forklaring på at politiet har funnet hans fingeravtrykk i leiligheten der 98 år gamle Hilda Feste ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om drapet på Hilda Feste:

* Den 98 år gamle Hilda Feste ble funnet drept i leiligheten sin på omsorgssenteret Gamleheimshagen i Os i Hordaland 1. nyttårsdag i år.

*Det er slått fast at hun også ble seksuelt misbrukt. En hjemmesykepleier som kom til stedet etter at Festes trygghetsalarm ble utløst skal ha blitt vitne til at Feste ble overfalt.

* En 42 år gammel mann ble dagen etter pågrepet og siktet for å drapet, men siktelsen ble frafalt alt samme kveld

* Politiet har gjennomført en omfattende etterforskning med tekniske undersøkelser, frivillig innsamling av DNA fra personer i området og en rekke vitneavhør

* Tirsdag ble en 18-åring fra Os pågrepet og siktet for siktet for forsettlig drap på Feste. Han nekter straffskyld. Han hevder han ikke kan huske noe fra det aktuelle tidspunktet som følge av omfattende alkoholkonsum.

* 18-åringen ble fredag varetektsfengslet i fire uker i Nordhordland tingrett, to av ukene i full isolasjon. I rettsmøtet utvidet politiet siktelsen til også å omfatte voldtekt.

– Han reagerer på den opplysningen på samme måte som han har gjort hittil, han kan ikke forstå at han har noen rolle i dette, sier siktedes forsvarer Rolf Knudsen etter rettsmøtet fredag.

I retten ble siktelsen mot mannen utvidet til også å omfatte voldtekt. Knudsen sier at dette framstår som uvirkelig for mannen.

– Det er umulig for ham å forstå at han har gjort noe slikt, sier forsvareren.

Fingeravtrykk

18-åringen ble varetektsfengslet i fire uker i Nordhordland tingrett, to av ukene i full isolasjon. Han skal imidlertid få møte sin mor og en annen person som han har et nært forhold til under politiets kontroll mens han sitter isolert.

Les også: – Vi er sjokkert og fortvilet

Tiltalte tok betenkningstid før han avgjør om han vil anke fengslingen.

Opplysningene om at det er funnet fingeravtrykk og håndflateavtrykk av siktede på drapsstedet kom fram i rettens kjennelse. Politiet har hittil ikke ønsket å fortelle hva slags tekniske spor som knytter 18-åringen til drapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Os-siktet i avhør torsdag kveld

Aktor Asbjørn Onarheim ønsket at kjennelsen ikke skulle være offentlig. Etter at retten hadde bestemt at kjennelsen skulle leses opp i åpen rett, sa han at de opplysningene som kom fram ikke betyr noe vesentlig for den videre etterforskningen.

Han avviste alle spørsmål om ytterligere tekniske spor og hvor i leiligheten sporene er funnet.

I fengslingskjennelsen har retten lagt avgjørende vekt på fingeravtrykk- og håndflateavtrykkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Voldtekt

Siktelsen gikk ut på forsettlig drap da 18-åringen ble arrestert tirsdag. I rettsmøtet utvidet politiet siktelsen til også å omfatte voldtekt.

Les også: Drapsofferets familie: - Dypt tragisk

Dermed har påtalemyndigheten bekreftet opplysninger som tidligere er kommet fram om at den 98 år gamle kvinnen er blitt seksuelt misbrukt. Onarheim sier at det er av hensyn til familien at de ikke har gått ut med dette tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarer Knudsen sier at siktede holder fast ved at han ikke husker noe som helst fra timene da drapet skjedde.

– Han tar fengslingen tungt, men jeg hadde forberedt ham på at dette kunne bli utfallet. Det betyr mye for ham at han kan få møte sin mor, sier Knudsen.

Endrer ikke noe

På spørsmål om hvordan siktede reagerte da han fikk vite om fingeravtrykkbevisene i avhør, sier Knudsen at det ikke har endrer noe i 18-åringens vurdering av saken.

– Han kan ikke fatte og begripe at han kan ha gjort dette, sier forsvareren.

18-åringen har taklet avhørene og fengslingsmøtet greit, ifølge forsvareren. Han har gitt uttrykk for at det verste var det store medieoppbudet.

Mannen er overført til Bergen fengsel, der han blir sittende i full isolasjon i to uker og deretter ytterligere to uker med brev- og besøksforbud.

Retten grunngir dette med hensynet til den fortsatte etterforskningen.


Les også:

- Siktede stiller seg uforstående til anklagene

18-åring pågrepet i Os-saken


Les flere nyheter her