Frykter nye opptøyer etter fredagsbønnen

Den norske leiren i Maimana er forberedt på nye angrep fra demonstranter etter fredagsbønnen.

Det er frykt for ny uro i Afghanistan etter fredagsbønnen. Det har vært to dager med opptøyer etter brenningen av Koranen ved en amerikansk leir.  Foto: Naseer Ahmed (Reuters)
Det er frykt for ny uro i Afghanistan etter fredagsbønnen. Det har vært to dager med opptøyer etter brenningen av Koranen ved en amerikansk leir. Foto: Naseer Ahmed (Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er veldig godt forberedt på en eventuell aksjon i dag. Hver enkelt av de norske soldatene, og de utenlandske, er klar over situasjonen og er godt forberedt på sine oppgaver, sier informasjonsoffiser og major Ivar Moen i Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Moen sier at fredagsbønnen er over ved ti-tiden. Afghanistan ligger to og en halv time foran norsk tid.

– Historien har vist at fredagsbønnen er en arena hvor lederne har anledning til å møte mange mennesker og spre sitt budskap. Så ja, vi frykter i høy grad nye aksjoner i dag, sier Moen.

Les også: Taliban oppfordrer til drap på utenlandske soldater

Også det lokale politiet i Afghanistan er godt forberedt.

– Det er utrolig vanskelig å kontrollere en slik demonstrasjon. Vi fikk flere meldinger om at demonstrasjonene i går var over, men i stedet dukket det opp nye grupper med demonstranter som ropte slagord utenfor guvernørbygningen i sentrum av Maimana, sier viseguvernør i Faryab-provinsen, Abdul Sattar Bariz til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bariz er ikke overrasket over omfanget på demonstrasjonene.

– Det er ganske naturlig. Når utenlandske soldater vanærer muslimenes hellige bok, vil det skape reaksjoner blant folk, sier han.

Les også: Angrep norsk leir

En norsk soldat ble såret og to amerikanske soldater drept i opptøyene torsdag etter at eksemplarer av Koranen tidligere i uka ble kastet og brent som søppel ved en amerikansk militærleir i Bagram. 14 afghanere er drept.

Les også: Beklager Koran-brenning


Les flere nyheter her