Avdekket utbredt juks i restaurantbransjen

Skatt vest avduket store mangler i restaurantbransjen på Vestlandet. Illustrasjonafoto: Colourbox.com
Skatt vest avduket store mangler i restaurantbransjen på Vestlandet. Illustrasjonafoto: Colourbox.com

Da Skatt vest aksjonerte mot 132 mindre spisesteder på Vestlandet, ble det funnet alvorlige feil og mangler hos 80 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skatteetaten sendte egne folk inn anonymt for å spise på restaurantene og betalte kontant. Noen dager etter kom de tilbake som representanter for Skatt vest og ba om dokumentasjon på at beløpet virkelig ble slått inn, skriver Bergens Tidende.

– Da viser det seg at mange ikke slår inn beløpet i det hele tatt, mens andre har manipulert kassaapparatet slik at det likevel ikke blir registrert, sier Nina Elise Domaas, avdelingsdirektør for kontroll og rettsanvendelse hos Skatt vest.

Hun tror ikke funnene på Vestlandet er enestående.

– Det store omfanget finner vi i bransjer der det er få eiere og mye kontant omsetning. For de små spisestedene synes det å være nokså jevnt fordelt over hele landet, sier Domaas.

Skatt vest har gjennomført en mer omfattende kontroll hos ni virksomheter i Hordaland som var blant dem med flest mangler.

– Hos disse ni fant vi at rundt 17 millioner kroner var holdt utenfor den registrerte omsetningen, sier underdirektør i Skatt vest, Jostein Rene.

Les også: Kjendiskokk fant musikkskatter

Flere av disse ni vurderes politianmeldt og risikerer ubetinget fengsel, ifølge Domaas. De fleste vil imidlertid få regning på ubetalt moms og straffeskatt på opptil 60 prosent. I tillegg blir skjenkemyndighetene varslet.

I mai i fjor ble det aksjonert mot 250 spisesteder i Oslo. Halvparten av de kontrollerte fikk bokføringspålegg og tvangsmulkt for grove brudd på lover og forskrifter. 50 av stedene ble anmeldt til politiet for svart omsetning.

Les også:

Bøtelegger gjester som ikke spiser opp maten

– Tar ut penger for å slippe skatt

Her blir du mest overvåket


Les flere nyheter her

Personvernpolicy