Dette blir sensurert på Facebook

Facebook-general Mark Zuckerberg og resten av selskapet tar den siste lekkasjen med stor ro, og hevder brukernes personlige informasjon er i trygge hender. (Foto: AP Photo / Scanpix). Forsideillustrasjon: Colourbox.com.
Facebook-general Mark Zuckerberg og resten av selskapet tar den siste lekkasjen med stor ro, og hevder brukernes personlige informasjon er i trygge hender. (Foto: AP Photo / Scanpix). Forsideillustrasjon: Colourbox.com.

Tidligere ansatte i Facebook har lekket selskapets interne retningslinjer for hva brukerne ikke får publisere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Facebooks hemmelige sensurliste

Sex og nakenhet:

 • All åpenbar seksuell aktivitet, inkludert i tegneserier og kunstarbeider, skal blokkeres. Forspill som kyssing og klemming er greit
 • Mødre som ammer skal sensureres
 • Sex-leketøy skal sensureres hvis det brukes i en seksuell kontekst

Illegale stoffer:

 • Alle formidling av narkotika skal sensureres. Unntaket er marihuana, med mindre det er snakk om kjøp, salg eller produksjon

Hatefulle ytringer:

 • Sammenligning av bilder, eller bilder satt opp mot hverandre, er ikke lov
 • Alle fotoshoppede bilder skal sensureres
 • Fulle og bevisstløse mennesker med tegninger i ansiktet skal blokkeres

Grafisk innhold:

 • Urin, kropsvæsker, oppkast, sæd, verk og ørevoks sensureres
 • Voldelig prat som «jeg elsker lyden av hoder som knuser» skal blokkeres
 • Knuste hoder, lemmer osv er OK så lenge innvoller ikke synes
 • Barn som slåss med andre barn er greit

(Kilde: Gawker.com)

Personen bak lekkasjen skal tidligere ha jobbet i selskapet oDesk, som blir benyttet av Facebook for å sensurere publiserte bilder fra Facebook-brukere, skriver britiske The Guardian.

Retningslinjene som nettstedet Gawker har fått tilgang til, viser blant annet at alle former for seksuell aktivitet skal blokkeres.

- Elsker lyden av hoder som knuser

Når det gjelder skader og store mengder blod, er det helt OK. Det samme gjelder «knuste hoder og lemmer» så lenge ikke innvoller synes, heter det i retningslinjene som skal være en del av et større hefte oDesk har fått av Facebook.

Voldelig prat derimot er ikke greit, type «jeg elsker lyden av hoder som knuser». Enhver form for fotoshoppede bilder skal også konsekvent sensureres.

Med 850 millioner brukere, sier det seg selv at Facebook har sin fulle hyre med å sørge for at innholdet som deles er innenfor grensene. Likevel hevder selskapet at enhver innrapportering som bryter med reglementet blir fulgt opp.

Barn som slåss er greit

Den siste lekkasjen avslører også at Facebooks interne regelbok er en smule inkonsekvent.

For eksempel er omtale eller bilder av narkotiske stoffer er ikke lov. Unntaket er marihuana så lenge personen som publiserer innholdet ikke selger, dyrker eller er ute etter å kjøpe stoffet.

Å publisere videoer eller bilder av barn som slåss med andre barn får også være greit, ifølge retningslinjene.

De er jo tross alt bare barn.

Les også: Facebooks fem gylne regler

- Informasjonen deres er trygg

Facebook tar tilsynelatende lekkasjen med stor ro, skriver The Guardian.

Flere brukere har i lys av lekkasjen uttrykt bekymring over at personlig informasjon også kan ha kommet på avveie, men dette benekter Facebook.

I en kommentar skriver selskapet at leverandørene de benytter av ulike tjenester, gjennomgår strenge kvalitetskontroller og at Facebook har flere nivåer av beskyttelsestiltak for å sikre informasjonen til sine brukere.

Med tanke på at Facebooks børsnotering er like rundt hjørnet, er det imidlertid tvilsomt om selskapet ville innrømmet om det motsatte var tilfellet.

Noe Facebook derimot ikke kan benekte er at et nytt og hissig Facebook-virus den siste tiden har spredd seg i rekordfart.

Les også:

Angry Birds flyr til Facebook

Sjekk hvem som vet «alt» om deg

Finansbransjens nye gullgutter

Les flere nyheter


Personvernpolicy