Handelskrig mot EU for Statoil?EU fattet ikke vedtak mot Statoils oljesand

Omstridt oljesandutvinning i Nord-Canada: Statoil er med. Foto: Harald Pettersen (Statoil)
Omstridt oljesandutvinning i Nord-Canada: Statoil er med. Foto: Harald Pettersen (Statoil)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statoils omstridte oljesand fra Canada ble ikke stengt ute fra EUs drivstoffmarked i dag. Skjer det senere, varsler Canada i så fall handelskrig til beste for oljeselskapene som deltar i utvinningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det lyktes ikke EUs komité for drivstoffkvalitet torsdag å vedta EU-kommisjonens forslag om forbud mot oljesand på EUs og EØS-markedet for drivstoff.

Det ble klart på komitemøtet som diskuterte regler for klimakrav til drivstoff. En avgjørelse krever kvalifisert flertall.

Men bare 54 stemmer ble avgitt for et forslag fra EU-kommisjonen. 128 stemmer gikk imot, mens England, Frankrike og andre avholdt seg fra å stemme. Ifølge UK Tar Sands Network var 128 stemmer avholdende.

Forslaget fra kommisjonen vil utelukke oljesand fra Canada, der det delvis stateide selskapet Statoil deltar. Statoils engasjement skjer med velsignelse fra Senterpartiets olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Les også: Trond Giske ser oljesand som miljøsatsing

– Lobbypress vant fram

– Lobbypess fra Canada og oljeindustrien har frembrakt stillstand i saken, sier kampanjeleder Dariel Urbaniak i miljøorganisasjonen Jordas Venner Europa torsdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det betyr at EUs miljøministre nå må ta stilling til saken, sier Urbaniak til ABC Nyheter.

Les også: Storebrand grønnere aksjonær enn de rødgrønne

EUs drivstoffdirektiv av 2009 har pålagt EU-landene å redusere CO2-utslippene fra drivstoff med seks prosent innen 2020. EU-kommisjonen mener at dette umuliggjør bruk av drivstoff produsert på oljesand, fordi den type råolje står for altfor mye utslipp av klimagasser.

Canada varsler WTO-sak

I to brev, i henholdsvis oktober og desember i fjor, gjør Canada klart at landet vil gå til søksmål i Verdens handelsorganisasjon, WTO, mot EU dersom Kommisjonens forslag blir gjennomført til ugunst for oljesanden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Statoil deltok på lobbymøte

– Jeg vil igjen slå fast at Canada vil undersøke alle tilgjengjelige midler for å forvare sine interesser, inkludert i WTO, skrev Canadas ambassadør David Plunkett til EU-kommissæren for klimaspørsmål, Connie Hedegaard, 8. desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I media hevdes det at brevene er fortrolige. Det ene ligger på den kanadiske regjeringens hjemmeside. Det andre kan du lese her.

– Huff, da Norge!

Kampanjeleder Dariel Urbaniak reagerer sterkt på at Norge står på oljesandens side mot EUs ønske om et strengt drivstoff-direktiv.

– Statoil må stoppe deltakelsen! Olje fra tjæresand er det mest forurensende drivstoffet. Produksjonen ødelegger jorda der det foregår, og står for veldig store klimautslipp, sier han til ABC Nyheter.

– Det er den skitneste og farligste formen for olje. I Canada går utvinningen også utover livsvilkårene til urbefolkningen, sier Urbaniak.

Statoil hevder at utvinningen av oljesand i Alberta, Canada, er miljømessig forsvarlig. 27. januar meldte selskapet at det vil redusere klimautslippene sine med 40 prosent innen 2025.

Les alt om klima-striden i ABC Nyheter


Les flere nyheter her