
- Mediebransjen er verstingen

Nyutdannede journalister må se langt etter fast ansettelse.
Mediebransjen får på pukkelen når det kommer til vikarbruk og utropes som verstinger i arbeidsmarkedet.
Mange studerer journalistikk, blant annet på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Studentavisen Universitas har snakket med flere av journalistikkstudentene og skriver at de fleste ser for seg flere år i vikariater før de kan få en fast stilling.
Les også: EU kan presse Norge til å gi stipend til utlendinger i utlandet
– Jeg tror ikke man velger journalistikk hvis man bare går etter fast jobb. Vi er alle klar over at det er veldig vanskelig å få seg fast jobb i bransjen, sier journalistikkstudent Lars-Erik Kasin ved HiOA til Univeritas.
– Kan være vanskelig
Norsk Journalistlag (NJ) avviser ikke at situasjonen for unge journalister som er ute etter fast ansettelse kan være vanskelig for mange. I en fersk undersøkelse som NJ sto bak nylig, ble det slått fast at hver tredje redaksjon i perioden 2009-10 fylte opp bemanningen med midlertidige ansettelser.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Veien inn i mediebransjen går ofte via midlertidige ansettelser eller vikariater, så denne problematikken er veldig aktuell for mange unge arbeidstakere, sier Ketil Heyerdahl, rådgiver i NJ, til Univeritas.
Les også: Professor forbyr nikab på egne forelesninger
Heyerdahl, som har jobbet mye med problematikken rundt midlertidige ansettelser i mediebransjen, tror at en del av de midlertidige ansettelsene kan være ulovlige.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Lovlige midlertidige ansettelser er for eksempel vikariater for de som er i permisjon eller er syke. De ulovlige, som vi selvsagt motarbeider, dekker i realiteten arbeidsoppgavene til en fast stilling. Vi har inntrykk av at mange av mediebedriftene benytter seg av også den siste typen.
Mer utbredt enn i andre bransjer
NJ mener at bruken av ulovlige midlertidige ansettelser er større i mediebransjen enn i andre bransjer. I undersøkelsen «Kolleger, ikke B-lag» kom NJ frem til at mediebransjen i Norge sin bruk av midlertidige ansatte lå på 15-20 prosent i 2009-10, mens snittet for alle bransjer til sammenligning lå på åtte prosent i samme periode.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Mediebransjen benytter i større grad enn andre bransjer midlertidige ansettelser på en ulovlig måte. En grunn til det kan være at mange unge står og banker på døra, og gjerne vil ha jobb, forklarer Heyerdahl.
Les også: 35.400 får stipendkutt
Også LO har avdekket flere kritikkverdige forhold på dette området etter at Oslo Journalistlag (OJ) organiserte en såkalt «midlertidigpatrulje» for å undersøke arbeidsforholdene for midlertidig ansatte.
Flere regelbrudd
– Vi fant mye som ikke var i henhold til regelverket. Flere midlertidig ansatte visste ikke hvem de vikarierte for, noen hadde ikke fått justert lønnen over flere år og vikarer som hadde arbeidet i bedriften over tid, måtte ut på «lufting», forteller Martin Riber Sparre, leder for OJ, til Univeritas.
Det ble også avslørt at mange ikke fikk fortsette i jobben etter 11 måneder, noe Sparre forklarer på denne måten:
– En del midlertidig ansatte får ikke fortsette etter 11 måneder. Arbeidsgiverne har et økonomisk insentiv til å kaste ut midlertidige ansatte før de har arbeidet i ett år, for da mister arbeidstakeren alle opptjente pensjonsrettigheter, sier han.
Les også: - Studenter er budsjettapere