Kina strammer grepet i Tibet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina har skjerpet kontrolltiltakene i den autonome regionen kraftig etter at 22 munker og nonner har satt fyr på seg selv den siste tiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyttårsaften i Tibet markeres vanligvis med store festligheter i Kinas etnisk tibetanske områder, men i fjor avstår mange å feire etter dødbringende uroligheter.

Sikkerheten i området er kraftig skjerpet, og Kina har innført det enkelte eksperter kaller «hittil ukjente» kontrolltiltak i store deler av de etnisk tibetanske regionene.

Se video: - Vi protesterer, de skyter

Tiltakene følger etter en bølge av tilfeller der buddhistmunker og –nonner har satt fyr på seg selv, melder AFP.

Les også: Nonne satte fyr på seg selv

Forrige måned skjøt og drepte politiet minst to tibetanere i den sørvestlige provinsen Sichuan, som grenser til den autonome tibetanske regionen og har en stor etnisk tibetansk befolkning.

Hedrer de døde

To tibetanske kvinner ber utenfor Labrang-klosteret i forbindelse med nyttår. Foto: ScanpixTo tibetanske kvinner ber utenfor Labrang-klosteret i forbindelse med nyttår. Foto: Scanpix

Den tibetanske eksilregjeringen har oppfordret tibetanere til ikke å feire nyttår, eller Losar, som begynner onsdag. Isteden bes de om å overholde de tradisjonelle og åndelige ritualene for dem som har gått bort.

- På denne tiden av året ville Tibetanere vanligvis gjort seg klare til fester og familiesamlinger, med mye mat og god drikke, sier talskvinne for Den internasjonale Tibetkampanjen, Kate Saunders, til AFP. Gruppa har eksilkilder med kontakt på bakken.

- Men i år beslutter tibetanerne ikke å feire, men snarere hedre dem som har gått bort, særlig dem som har dødd ved selvpåtenning. De vil be og overholde sin kulturs tradisjoner, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tidligere tibetansk munk satte fyr på seg selv

Brenner seg selv

En buddhistisk nonne satte fyr på seg selv i Sichuan-provinsen i november 2011. Foto: ScanpixEn buddhistisk nonne satte fyr på seg selv i Sichuan-provinsen i november 2011. Foto: Scanpix

Minst 22 tibetanere har satt fyr på seg selv i Kina det siste året i protest mot det man betrakter som et undertrykkende kinesisk styre.

Myndighetene har innført det som i praksis er unntakstilstand i Sichuan og andre områder. De har økt overvåkingen av klostre, samt kuttet enkelte telefon- og internettforbindelser.

Human Rights Watch har meldt om at myndighetene har pågrepet store mengder tibetanere med gyldige pass for å gi dem «politisk omskolering» enter at de vendte tilbake fra et besøk i India for å lytte til religiøse foredrag.

Les også: Dalai Lama går av som Tibets politiske leder

Tibeteksperten Robbie Barnett ved Columbia University sier myndighetene i området har innskjerpet sine regelverk i betydelig grad.

Kinesiske myndigheter har hindret utenlandske journalister fra å bevege seg i de berørte områdene. Dermed har det blitt nærmest umulig å bekrefte situasjonen der uavhengig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror ikke denne typen massive fengslinger på politisk bakgrunn, i motsetning til kriminelle forhold, har skjedd på flere tiår. Dette er lekfolk som ikke har blitt anklaget for noe som er forbudt i kinesisk lovgivning, sier Barnett.

Overvåker klostre

Han legger til at myndighetenes tjenestemenn også har blitt permanent stasjonert i enkelte klostre, der et abstrakt selvstyresystem tidligere har rådet. Under dette drev munkene overvåkingskomiteer og meldte videre til høyere myndigheter.

- Skiftet fra indirekte til direkte styre betyr at de har gitt opp forsøket på å fremstille det som om de ikke intervenerer direkte, sier han.

- Nå vil de sette ned en ny komite med lekfolk som er myndigheter. Det finnes ingen tidligere presedens for dette i Kinas religiøse politikk.

Les også: Norge finansierte Tibet-samtaler

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fremskritt

Mange tibetanere i Kina beklager seg over religiøs undertrykkelse, samt at kulturen deres gradvis undergraves. De gir skylden til den voksende andelen Han-kinesere fra den kinesiske majoritetsbefolkningen i områdene der de bor.

Kina avviser påstandene og sier tibetanerne nå har bedre liv enn noen gang tidligere takket være store investeringer i infrastruktur, skoler og boliger.

Les flere nyheter