Kevin Rudd går – rykteflommen fortsetter

HAR FÅTT NOK: Australias utenriksminister Kevin Rudd går av og kommer trolig til å utfordre Julia Gillards stilling som partileder og statsminister. (Foto: AFP Photo)
HAR FÅTT NOK: Australias utenriksminister Kevin Rudd går av og kommer trolig til å utfordre Julia Gillards stilling som partileder og statsminister. (Foto: AFP Photo)

Etter dager med spekulasjoner går Australias utenriksminister Kevin Rudd av. Men det legger ingen demper på rykteflommen og maktkampen i Labor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det australske arbeiderparti

* Sosialdemokratisk parti dannet i 1891. Australias eldste parti.

* Rundt 35.000 medlemmer.

* Har hatt regjeringsmakten i Australia siden 2007, da med Kevin Rudd som statsminister.

* Julia Gillard tok over som partileder i 2010 i det som kalles et lederkupp. Hun dannet en mindretallsregjering etter valget samme år.

* Partiet taper oppslutning på meningsmålingene. Neste valg må holdes innen 30. november 2013.

(Kilder: Reuters, Wikipedia)

Rudd viser til manglende støtte fra statsminister Julia Gillard som årsak til at han går ut av regjeringen. Australske medier har i flere dager spekulert på om Gillard kom til å gi ham sparken.

– Sannheten er enkelt og greit at jeg ikke kan fortsette å tjene som utenriksminister uten statsminister Julia Gillards støtte, sa Rudd da han kunngjorde avgangen på en pressekonferanse i Washington, som ble sendt direkte i hjemlandet.

– Det eneste hederlige jeg kan gjøre, er derfor å gå av.

Omkamp?

Rudd måtte gå av som statsminister etter å ha tapt lederstriden i det australske arbeiderpartiet til Gillard i 2010. Nå har det i lengre tid ryktes at han legger opp til omkamp.

Ryktene skyter ny fart med Rudds sorti fra regjeringen. Han valgte nemlig å avslutte pressekonferansen med å spørre «hvem er best stilt til å slå opposisjonsleder Toby Abbott i neste valg?».

Den interne maktmakten i det australske arbeiderpartiet har ulmet i lengre tid, men toppet seg i helgen. Da ga Rudd et intervju mange tolket dit at han igjen ønsker seg statsministerposten.

Samtidig ble det lagt ut en video på YouTube som viser en rasende Rudd som statsminister som skjeller mot underordnede. Gillards folk avviste at de hadde lekket videoen.

Les også: Australia vil selge uran til India

Såpeopera

Spekulasjonene innad i partiet har blitt rene såpeoperaen, sier Rudd og langer ut mot sterke partifraksjoner som har bedt Gillard kvitte seg med den brysomme utenriksministeren.

– Australia må styres av folket, ikke av fraksjoner, sier Rudd.

Han levner heller ingen tvil om at han fortsatt er bitter etter at Gillard kuppet partilederposten i 2010.

– Vi vet alle at det som skjedde den gang, var galt og ikke må skje igjen, sier han.

Les også: Tobakksgigant til sak mot Australia

Støtter Gillard

I sin tid som statsminister klarte Rudd å legge seg ut med flere partikolleger og ble anklaget for å være egenrådig og kontrollerende.

Flere av partitoppene har de siste dagene stilt seg bak Gillard, som nå skal være så trygg på støtten blant sine egne at hun angivelig vil kunngjøre nytt valg til partilederposten alt neste uke.

På den måten kan hun tvinge Rudd til å melde seg åpent som kandidat.

Les også: Tusenvis evakuert fra flom i Australia

Populær

Men Rudd er fortsatt populær blant velgerne og ble valgt som statsminister med overbevisende margin i 2007. Gillard leder en sårbar mindretallsregjering etter et svakt valgresultat i 2010.

Partiet sliter også tungt på meningsmålingene, og maktkampen gir Labour et svært dårlig utgangspunkt for valget neste år.

Statsministeren selv var ordknapp onsdag.– Jeg har egentlig ikke så mye å tilføye, sa hun til avisen The Australian.

Les flere nyheter

Personvernpolicy