Advokat: - Han er fortvilet

Politiadvokat Asbjørn Onarheim (t.h.) og Jon-Andre Nilsen fra Kripos opplyste tirsdag kveld at en mann på 18 år er tatt for drapet på Hilda Feste i Os. (Foto: Scanpix)
Politiadvokat Asbjørn Onarheim (t.h.) og Jon-Andre Nilsen fra Kripos opplyste tirsdag kveld at en mann på 18 år er tatt for drapet på Hilda Feste i Os. (Foto: Scanpix)

18-åringen som er siktet for å ha drept Hilda Feste (98) sier han var så beruset at han ikke husker noe fra den aktuelle kvelden. Han stiller seg utforstående til siktelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han forklarer at han har hatt en såkalt blackout. Det er opptil flere timer som er blanke for ham, sier forsvarer Rolf Knudsen til NRK.

Ifølge Knudsen har 18-åringen ikke kunnet bidra noe særlig med å forklare hva som skjedde kvelden og natten da Feste ble drept. Den eldre kvinnen ble funnet i leiligheten sin 1. nyttårsdag.

– Han har forklart at han var sterkt alkoholpåvirket. Han husker at han har vært hos en kamerat, men det er stort sett det han husker, forklarer advokaten.

Stiller seg uforstående

Til NTB sier Knudsen at hans klient er sjokkert og stiller seg uforstående til siktelsen, som lyder på forsettlig drap.

– Han sier han ikke har noe med saken å gjøre, sa Knudsen etter at politiavhørene var avsluttet natt til onsdag. Det er ventet at siktede skal i nye avhør onsdag eller torsdag.

– Han er fortvilet og tar dette tungt. Men han skjønner at det er en alvorlig sak, og han ønsker å samarbeide med politiet, sier Knudsen.

Mannen er tidligere kun straffet for trafikkforseelser. Han vil trolig bli fremstilt for varetektsfengsling torsdag eller fredag.

Ifølge Knudsen er mannen i et arbeidsforhold.

Les også: 18-åring pågrepet i OS-saken

Uten dramatikk

Politiadvokat Asbjørn Onarheim opplyste på en pressekonferanse tirsdag kveld at pågripelsen skjedde uten dramatikk. Onarheim, som har ledet etterforskningen av drapet som skjedde 1. januar, opplyste at siktede sitter fengslet i Bergen. Han opplyste samtidig at det var tekniske spor som ledet politiet til 18-åringen.

– Den siktede var inne til vitneavhør i saken, og ga i den anledning frivillig fingeravtrykk og DNA-prøve. Bakgrunnen for at den siktede var inne til avhør, var at politiet hadde informasjon om at han hadde beveget seg utendørs i Os drapskvelden, sier Onarheim.

For en uke siden meldte Bergens Tidende at politiet skulle ha utarbeidet en ufullstendig DNA-profil som kunne tilhøre drapsmannen. Det er foreløpig ikke kjent om det er DNA-treff som førte til pågripelsen tirsdag.

Få timer etter pågripelsen gikk politiet til aksjon mot en bolig et par hundre meter fra åstedet, melder TV 2. Politiet har ikke villet kommentere bakgrunnen for aksjonen og hvorvidt den er en del av etterforskningen i saken.

Les også: Ble drept av slag mot hodet

Lettelse

I Os var innbyggerne preget av lettelse etter at nyheten om pågripelsen ble kjent.

– Jeg håper at de har tatt rett gjerningsmann og at vi nå får lukket dette vonde kapitelet, sier kommunalsjef Nils Petter Borge til BA.

Varaordfører i Os, Marie Bruarøy, sier til NRK at det har vært en viss frykt blant folk i Os de siste to månedene.

– Det er klart at det er en lettelse dersom det ikke går en gjerningsmann løs lenger, sier hun.

Bruarøy sier hun er sjokkert over at den siktede kun er 18 år.

– Det er en veldig ung mann som i så fall har gjort en slik handling. Det er en spesiell følelse. Pågripelsen var en sjokkerende nyhet og samtidig en lettelse. Dette vil nok prege Os i noen dager, sier hun videre.

Les også: Politiet venter på prøvesvar etter Os-drapet

Ble misbrukt

Hilda Feste ble funnet seksuelt misbrukt og drept i leiligheten sin på omsorgssenteret Gamleheimshagen 1. nyttårsdag i år. En hjemmesykepleier kom til stedet mens overgrepet pågikk. Hun skal ha kommet inn i leiligheten og sett mannen, men det er ikke kjent om hun har gitt et signalement som bidro til pågripelsen.

Politiet har gjennomført en omfattende etterforskning med tekniske undersøkelser, innsamling av DNA fra personer i området og en rekke vitneavhør.

Politiet gikk så sent som i begynnelsen av februar ut og etterlyste nye vitner i et forsøk på å komme videre i etterforskningen. Ti nye personer meldte seg da. Onarheim sa på pressekonferansen at politiet i Hordaland har hatt god hjelp fra Kripos.

Les flere nyheter

Personvernpolicy