
Byttet to biler for et vrak

Forsvarsmuseet ga bort to historiske biler som lønn. For å dekke over lønnsjukset fikk de et vrak i bytte.
En tidligere ansatt ved Forsvarsmuseet i Oslo (FMU) har ulovlig gitt bort to militære kjøretøy og tilhengere som lønn. Klenodiene har en verdi på minst 80-90.000 kroner.
Det er også usikkert om beløpet er rapportert inn til skattemyndighetene.
Og i tillegg kan hele transaksjonen være ulovlig. Selv om FMU ikke kan selge forsvarsmateriell, har de lov til å bytte objekter med gjenstander av historisk verdi.
For å dekke over det som egentlig er juks med lønnsutbetaling ble eierskiftet kamuflert ved at museet formelt «fikk» en annen bil i bytte. Men det Forsvaret satt igjen med var et verdiløst vrak.
Den gamle GMC-lastebilen står i tillegg fortsatt parkert og samler rust hos den tidligere eieren, flere år etter at lastebilen formelt ble Forsvarets eiendom.
Betaling for jobb
Nå vil Forsvarsmuseet ha avsluttet saken og få orden i sine regnskapsbøker. De foreslår derfor at «bytteobjektet» settes til null og at eierskapet føres tilbake til giveren.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen«Byttet er gjennomført for å dekke over et arbeid utført av ham for FMU, men som skulle ”betales” ved å gjennomføre et for ham gunstig bytte», skriver oberst Runar Gjerald til Forsvarsstaben.
Han er direktør for den avdelingen i Forsvaret som har ansvar for museene.
Gjerald søker nå staben om lov til å slette bytteobjektet fra museets oversikter. I brevet heter det at bilen «ikke representerer noen verdi utover vrakpant og/eller metallverdien».
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDet er ikke første gang det er avdekket rot ved Forsvarets museer. I fjor høst inngikk en privatperson et forlik med Forsvaret. Året før ble han dømt til å betale tilbake store pengeløp til Forsvaret etter at han hadde solgt fly på eget initiativ.
Les også: En halv «seier» til Forsvaret
Les også: Nå blir Moland kontrollert
I tillegg har ABC Nyheter tidligere avslørt at en ved Hjemmefrontmuseet har hatt fire private kontoer hvor store pengesummer er holdt utenfor statens regnskaper.
Artikkelen fortsetter under annonsenKonkret betalte Forsvarsmuseet denne gangen for jobben med en bergningsvogn (typebetegnelse M543) med tilhenger og en lastebil (M624) med vannhenger.
«Som motytelse for disse fire kjøretøyer skulle FMU få følgende:− GMC lastevogn».
Det var et dårlig bytte. Et bilde av GMC-lastebilen fra i fjor høst (se øverst i saken) viser at den verken har dører, lasteplan eller motor.
- Det er i beste fall en delebil. 2000 kroner er mye for den der. Man kan kjøpe en kjørbar og bra GMC for 10.000 kroner, sier Geir Iversen som er president i Historiske Militære Kjøretøyers Forening (HMK), til ABC Nyheter.
Iversen anslår at bare de to bilene (uten hengere) har en verdi på 80.-90.000 kroner.
Dette vraket ble «byttet» mot en Volvo feltvogn.- Feltvogna er verdt dobbelt så mye som denne, sier Geir Iversen i Historiske Militære Kjøretøyers Forening.
- Hva tenker de med?
Men det er ikke den eneste bilen som oberst Gjerald vil stryke fra eiendomsoversikten. Den tidligere FMU-ansatte har nemlig også byttet bort en annen bil til en privatperson.
Artikkelen fortsetter under annonsenDet var i 2003 at han byttet en lastebil (Steyr 4x4) med en Volvo feltvogn. Denne Steyr-lastebilen står fortsatt parkert i bakgården hos tidligere eier i Nord-Norge.
- En Volvo feltvogn er verdt bortimot dobbelt så mye som den Steyr-en som her er avbildet, selv om det kan være en original hytte på den. Bildet tyder på at det er en vanlig lastebilutgave og ingen spesialutgave, sier HMK-presidenten.
- Litt avhengig av om motoren og girkassa er der, kan den være verdt 10-15.000 kroner. Dette er sjeldne saker, sier Iversen.
Han mener det vil koste mange timers arbeide og utlegg opp mot 300-400.000 kroner å få satt bilen i kjørbar stand.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Men jeg lurer jo på hva de tenker med ved FMU. Der har de jo verken kompetanse eller materiell til å pusse den opp igjen.
Om Steyr-eren som fortsatt står hos sin tidligere eier, skriver oberst Gjerald:
«Ved nærmere inspeksjon av dette kjøretøyet i 2011 finner vi at det er snakk om et vrak som vi ikke har resurser til å restaurere, eller har ambisjoner om å ta inn i samlingene våre. Ut i fra vår vurdering representerer kjøretøyet svært liten verdi ut over eventuell vrakpant. Vårt ønske er å slette registreringen av kjøretøyet i våre samlinger og tilbakeføre eierskapet til opprinnelig eier».
--
ABC Nyheter fikk mandag formiddag ikke fatt i oberst Gjerald for en kommentar.