Kinesisk mekling og nye angrep i Syria

KRIGSSONE: Røyk stiger opp over opprørsbyen Homs i Syria, som i flere uker har vært under kraftig bombardement fra syriske sikkerhetsstyrker. Foto: Reuters.
KRIGSSONE: Røyk stiger opp over opprørsbyen Homs i Syria, som i flere uker har vært under kraftig bombardement fra syriske sikkerhetsstyrker. Foto: Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Budskapet fra en kinesisk utsending om å stanse blodsutgytelsene i Syria ble ikke hørt. Et begravelsesfølge i Damaskus ble beskutt, mens bombardementet i byen Homs fortsatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ber regjeringen, opposisjonen og de med våpen om å stanse volden umiddelbart, sa statssekretær Zhai Jun i Kinas utenriksdepartement da han besøkte president Bashar al-Assad i Damaskus lørdag.

Men ikke langt unna skal nok et menneskeliv ha gått tapt da sikkerhetsstyrker åpnet ild mot titusenvis av demonstranter. De deltok i begravelsen for fire unge mennesker drept i demonstrasjoner mot Assad dagen før.

Et vitne sier sikkerhetsstyrkene begynte å skyte like etter at de døde var gravlagt. Folk løp for å gjemme seg i smugene.

Nær sentrum

Fire ble såret, ifølge en opposisjonsgruppe som kaller seg Syrias revolusjonære samordningsforbund.

Les også: USA vurderer militære midler i Syria

– Det er første gang det har vært demonstrasjoner i en slik skala så nær sentrum av Damaskus, sa aktivisten Mohammed Shami om lørdagens demonstrasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han anslår at 15.000 mennesker deltok, til tross for at det snødde i byen.

Etter skytingen skal sikkerhetsstyrkene ha gjennomført «en bølge av arrestasjoner og ransakelser» i et av Damaskus' finere nabolag, ifølge Shami.

Demonstrasjonen lørdag skal ha funnet sted svært nær hovedkvarterene til flere sikkerhetsetater og et av kontorene til hærens sikkerhetstjeneste.

Les også: Sjokkert over utviklingen i Syria

Lørdag gikk syriske sikkerhetsstyrker har igjen til angrep mot opprørsbyen Homs sentralt i landet, melder aktivister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst tre sivilpersoner skal ha blitt drept og fem såret i et granatangrep mot en boligblokk i urobydelen Baba Amr, sier en aktivist til nyhetsbyrået DPA på telefon fra byen.

Andre sier at de ikke vet hvor mange som er blitt drept.

– Sinnssykt

– Hæren har omringet Baba Amr, og det er et helt sinnssykt bombardement, sier aktivisten Mohammad al-Homsi til nyhetsbyrået Reuters. Ifølge ulike grupper er minst 400 mennesker drept i Homs i løpet av de siste ukene, mens opptil 1.800 er såret, ifølge leger i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Syrere trygler om hjelp

Ifølge Syrisk observatorium for menneskerettigheter ble minst fem sivile drept i Syria lørdag. Dagen før ble 30 mennesker drept, 13 av dem i Baba Amr, ifølge aktivister.

Kina-diplomati

Kinas utsending kom til Syria dagen etter at FNs hovedforsamling vedtok en resolusjon som krever at voldsbruken i Syria må opphøre umiddelbart.

Etter møtet med presidenten sa Zhai at han støtter Assads forslag om å holde en folkeavstemning om endringer av grunnloven som kan bane vei for nye valg.

Les også: Araberland vil ha FN-styrker til Syria

– Vi håper at denne folkeavstemningen og valg til ny nasjonalforsamling vil finne sted, sa Zhai, som ber både regimet og opposisjonen om umiddelbart å stanse voldshandlingene.

Assad legger på sin side igjen skylden for konflikten på opposisjonen.

– Det Syria står overfor, er fundamentalt sett et forsøk på å dele landet og endre vår geopolitiske og historiske rolle i regionen, sier han ifølge syrisk fjernsyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veto

Kina har, sammen med Russland, vært Syrias viktigste støttespiller etter hvert som det internasjonale presset mot Assad-regimet har økt. De to landene har lagt ned veto mot en resolusjon mot Syria i Sikkerhetsrådet og støtter ikke kravet om Assads avgang.

– Syrias selvstendighet, enhet, uavhengighet og territorielle integritet må respekteres, sa Zhai lørdag ifølge statlige syriske medier.

Les flere nyheter