FNs hovedforsamling fordømmer volden i Syria

FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener deler av voldsbruken i Syria kan kategoriseres som forbrytelser mot menneskeheten. Foto: Heinz-Peter Bader (Reuters)
FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener deler av voldsbruken i Syria kan kategoriseres som forbrytelser mot menneskeheten. Foto: Heinz-Peter Bader (Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs hovedforsamling har med stort flertall vedtatt en resolusjon som krever at voldsbruken i Syria må opphøre umiddelbart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resolusjonen fordømmer voldsbruken og krever at regjeringen i Syria må rette seg etter en fredsplan utarbeidet av Den arabiske liga.

Lignende resolusjonsforslag er tidligere blitt stanset i Sikkerhetsrådet fordi Russland og Kina har lagt ned veto. De to stormaktene stemte også imot forslaget i hovedforsamlingen, men det ble likevel vedtatt med stort flertall.

Les også: Vil stille Assad for internasjonal straffedomstol

Symbolsk vedtak

Til sammen stemte 137 land for resolusjonen. 12 land stemte imot, mens 17 avsto fra å stemme. Resolusjonen er i hovedsak symbolsk, siden vedtak i hovedforsamlingen ikke er bindende for FNs medlemsland.

Så langt er det lite som tyder på at myndighetene i Syria vil stanse sine angrep på regimemotstandere og opprørere. Ifølge en syrisk eksilgruppe ble flere titalls mennesker drept i landet torsdag. I tillegg ble flere kjente opposisjonelle pågrepet av sikkerhetsstyrkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ingen FN-resolusjon om Syria

– Tortur på sykehus

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fastslo torsdag at det nesten helt sikkert er begått forbrytelser mot menneskeheten i Syria.

– Vi ser hvordan granater slår vilkårlig ned i hele nabolag, sykehus som brukes som tortursentraler, og at barn helt ned i tiårsalderen blir fengslet og misbrukt. Vi ser nesten helt sikkert forbrytelser mot menneskeheten, sa Ban.

Les også: Russland sterkt kritisk til Syria-reaksjoner

Han gjentok oppfordringen til Syrias president Bashar al-Assad om å stanse voldsbruken mot sivile syrere.

Blogger pågrepet

En av regimekritikerne som ble pågrepet i Syria torsdag, er Mazen Darwich, lederen for Det syriske senteret for medier og ytringsfrihet. Han skal ha blitt arrestert da sikkerhetsstyrkene stormet kontoret hans i Damaskus.

En annen av de pågrepne er bloggeren Razan Ghazzawi, som har spilt en viktig rolle i protestene og opprøret mot det syriske regimet de siste elleve månedene.


Les også:

Araberland vil ha FN-styrker til Syria

Syria-konflikt sprer seg til Libanon

Bønn om hjelp fra Homs


Les flere nyheter her