Slik betales klima-skeptikerne:Lekkasje avslører dollar-flom til klima-skeptikere

HEARTLAND AVSLØRT: Instituttet gleder seg på sin nettside over nye lokaler, men må bare beklage at alle deres donorer nå er offentliggjort.
HEARTLAND AVSLØRT: Instituttet gleder seg på sin nettside over nye lokaler, men må bare beklage at alle deres donorer nå er offentliggjort.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gavmilde millionærer, storkonserner og forskere som motarbeider FNs klimapanel IPCC: Her kan du lese navn og summer i lekkede dokumenter fra det liberalistiske Heartland Institute i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heartland Institute rystes av en skandale idet nettstedet desmogblog.com tirsdag lekket ut konfidensielle styredokumenter.

De avdekker et omfattende nett av klimaskeptiske forskere og andre som får betalt av Heartland for å undergrave konklusjonene til FNs klimapanel IPCC.

De lekkede dokumentene viser detaljerte regnskaper, budsjett, prosjekter, hvem som finansierer instituttet og prosjektene, og hvilke klimaskeptiske forskere som står på deres lønningsliste.

Heartland går ut med beklagelse til sine søkkrike donorer om at anonymiteten de var lovet, nå er brutt.

5000 dollar måneden

Også en forsker som ABC Nyheters lesere i sine kommentarer har henvist til i polemikk mot menneskeskapte klimaendringer, Fred Singer, er med.

Les: Verdens største bedrag - noen observasjoner

Ifølge Heartland Institutes (til nå) hemmelige lønningsliste får han i 2012 utbetalt 5000 dollar, snaut 30.000 kroner måneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er lønn for å bidra til Heartlands prosjekt «Nongovernmental International Panel on Climate Change (NIPCC)» (Det frivillige internasjonale panelet om klimaendring).

– Karbondioksid er ikke forurensning, har Singer blant annet slått fast.

Les også: Klif trenger klimaskeptikere!

Fra tobakk til klima

Forskningsbladet forskning.no omtaler at Singer tidligere ble betalt av tobakksindustrien for å bevise at røyking er ufarlig for helsa.

Så dukker han opp igjen 30-40 år etter og beviser at menneskeskapte klimaendringer ikke er en realitet. Lekkasjene avslører en av Singers viktige finansieringskilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klimarealistenes mann

En annen vitenskapsmann på Heartlands fortrolige lønningsliste er meteorologen Anthony Watts, som går igjen flere ganger i artikler publisert på de norske klimaskeptikernes nettsted klimarealistene.com.

Watts, som også omtales som en dyktig web-designer, har fått $88.000 til en hjemmeside som skal vise at rekordtemperaturer ikke er så ekstreme, og ikke skyldes menneskenes forurensning av atmosfæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lager alternativt pensum

En annen av lønnsmottakerne, David Wojick, skal produsere et alternativ pensum for skoleklasser fra 6. trinn og oppover, som skal så tvil om menneskeskapte klimaendringer.

Han vil få betalt per modul, og det er satt av 25.000 dollar i kvartalet.

Les også: Klimakjendiser skeptiske til klimaskeptikere

Hjelper Statoils skifer

Et eget prosjekt går ut på å forsvare fracking, den relativt nye metoden for å utvinne skifergass. Kritikerne hevder dette utgjør en stor forurensningsfare.

Statoil er blant selskapene som aktivt kaster seg inn i fracking.

Heartlands papirer avdekker at de ser på seg selv som USAs sterkeste aktør i forsvaret av fracking.

– Vi bruker Environment & Climate News til å nå fram til et stort publikum, heter det.

Statoil står imidlertid ikke på den lange listen med selskaper som er donorer. Og i dokumentene beklager Heartland at de ennå ikke har fått noen av de kommersielle interessene bak fracking inn som donorer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til vitenskapsfolk

I papirene går det fram at Heartland i år skal bruke 300.000 dollar til å sponse et internasjonalt nettverk av vitenskapsfolk som skriver og snakker om klimaendringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vel å merke for å gå imot det flertallet av vitenskapsfolk som støtter konklusjonene i FNs klimapanel IPCC, som advarer om faren for menneskeskapte klimaendringer.

Dette prosjektet omtales i de interne dokumentene som den mest omfattende og autoritative imøtegåelsen av FNs klimapanel IPCC.

Lang liste av selskaper

Heartland har mange flere saker på agendaen, som alternativ privat skolegang, helsetjenester og annet.

Den lange lista over sponsorer omfatter General Motors, Microsoft, Eli Lilly, GloxoSmithKline, Pfizer, Time Warner og Pepsi.

De fleste klimatiltaken blir imidlertid ikke sponset direkte av disse, derimot av en hemmelig donor som årlig bidrar med millionbeløp, en donor som i de interne papirene omtales som The Anonymous Millionaire.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heartland raser

Onsdag la Heartland Institute ut sin fordømmelse av tyveriet av dokumentene, gjennomført av «venstreorienterte grupper».

Ett av dokumentene hevder Heartland er en fullstendig forfalsking.

Les de hemmelige dokumentene her:

De øvrige dokumentene desmogblog.com har lekket, kan du lese her:

Referat fra styremøte 17. januar.

Sakspapirer til styremøtet.

Liste over styremedlemmer.

Flere sakspapirer.

Budsjettet for 2012.

Planene for å få inn donorer.

Les alt om klima-striden i ABC Nyheter.

Les andre nyheter.