Norsk forskning kan gi sunnere chips

Norsk forskning kan gi sunnere chips
Norsk forskning kan gi sunnere chips
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske forskere har utviklet en metode som fjerner mesteparten av det kreftfremkallende stoffet akrylamid fra stekte poteter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den nye teknikken brukes melkesyrebakterier til å fjerne sukker på overflaten av potetprodukter som skal friteres. Det fører til at det ikke dannes akrylamid, skriver Adresseavisen.

– Tilbakemeldingene er positive, men industrien vil ikke gjøre noe før det kommer et eventuelt pålegg fra myndighetene, sier Hans Blom ved matforskningsinstituttet Nofima.

Da en forskergruppe ved Stockholms universitet i 2002 påviste giftstoffet akrylamid i stekt mat, vakte oppdagelsen stor internasjonal oppmerksomhet, og skremte både forbrukere og mattilsyn verden over.

Det er i dag ingen øvre grenseverdi for hvor mye akrylamid som tillates i mat, selv om stoffet er kreftfremkallende. Blom forteller at det for øyeblikket pågår en stor studie i USA som skal finne ut hvor mye akrylamid et menneske tåler å få i seg i løpet av ett år.

– Resultatene herfra vil kunne føre til at amerikanske og europeiske næringsmiddeltilsyn vil innføre langt strengere grenser for hva maten vår kan inneholde av akrylamid enn dagens nivå. Svaret vi får fra amerikanske og europeiske myndigheter blir avgjørende for Mattilsynet i Norge, sier han.

Les flere nyheter