Meny

Argentinere og briter i ordkrig om Falklandsøyene

Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner taler med et kart over Falklandsøyene – som argentinerne kaller Malvinas – i bakgrunnen. Argentinerne protesterer igjen mot det britiske overherredømmet over øygruppen i Sør-Atlanteren, 30 år etter at Storbritannia og Argentina utkjempet en kort, men blodig krig om øyene. Foto: REUTERS / Enrique Marcarian / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Argentina klager Storbritannias overherredømme over Falklandsøyene inn for FN. Generalsekretær Ban Ki-moon ber partene dempe konfliktnivået.

Den argentinske regjeringen la fredag fram sin sak for FN, som ifølge president Cristina Fernandez inneholder en protest mot at britene har «brakt atomvåpen inn i sonen». Hun gikk ikke i detalj om hva hun siktet til.

Men Argentinas forsvarsminister Arturo Puricelli peker på at den britiske marinen sender både ett av sine mest moderne overflateskip og to ubåter til de omstridte øyene i Sør-Atlanteren.

– Vi vet ikke om disse ubåtene fører atomvåpen eller bare er atomdrevne, sier han.

Les også: Argentina klager til FN om Falklandsøyene

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber Argentina og Storbritannia om å unngå en opptrapping av konflikten.

Argentina har foreløpig ikke sagt hva landet ønsker FN skal gjøre, men Ban Ki-moon sier verdensorganisasjonen er innstilt på å hjelpe om begge parter ønsker det.

Ønsker ikke krig

– Vi for vår del har det helt klart for oss at vi ikke er interesserte i en militarisering av regionen, og langt mindre av at det føres atomvåpen inn i den. Vi forsøker å finne ut om den britiske trusselen kan innebære at kjernefysiske våpen blir innført i regionen, sier Puricelli.

Les også: Boikott mot skip fra Falklandsøyene

I et intervju med den engelskspråklige avisen Buenos Aires Herald går Puricelli langt i å tone ned faren for en ny falklandskrig, og han forsøker ikke å skjønnmale krigen for 30 år siden.

– Militærjuntaens beslutning om å invadere øyene er ikke noe å feire, understreker han.

Generalene som den gang styrte Argentina diktatorisk, ga 2. april 1982 ordre om invasjon av Falklandsøyene.

Men den argentinske okkupasjonen ble kortvarig, Storbritannia sendte skip, soldater og fly til Sør-Atlanteren og øygruppen ble gjenerobret etter en 74 dager lang krig.

Overherredømme

Kronargumentet for at øyene skulle forbli britiske, var den gang som nå at de som bor der, selv bør få bestemme hvem de skal tilhøre.

Les også: Britiske manøvre ved Falklandsøyene

Blant de vel 3.000 innbyggerne er det få, om noen, som ønsker å bytte ut det britiske overherredømmet med et argentinsk.

– Folket på Falklandsøyene ønsker å beholde sin forbindelse med Storbritannia. Så lenge dette er slik, skal vi sørge for at forbindelsen består, og vi vil forsvare øyene for å sørge for dette, sa britenes statsminister David Cameron på en pressekonferanse i Stockholm denne uken.

Prins William, som er den britiske tronfølgeren prins Charles' eldste sønn og altså nummer to i arverekkefølgen til tronen, er helikopterpilot og for tiden utplassert på et redningshelikopter på Falklandsøyene. Argentina har fordømt denne utplasseringen som en «provokasjon».

Les flere nyheter her

Populært