Meny

Grekere retter sinnet mot EU

En demonstrant får røff behandling av politiet under nye opptøyer i Aten. De nye sparetiltakene regjeringen har gått inn for, skaper raseri. Foto: REUTERS / Michalis Karagiannis / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rasende grekere viser med steiner og brannbomber hva de synes om landets nye spareplan. Også for flere regjeringsmedlemmer er kuttene blitt for mye å svelge.

Det høyrepopulistiske partiet LAOS trakk seg fredag fra den greske samlingsregjeringen. Også to statssekretærer fra sosialistpartiet PASOK går av i protest mot de nye sparetiltakene regjeringen gikk inn for torsdag.

Hellas må gjøre alt landet kan for å få få godkjent et nytt kriselån og unngå konkurs, understreker statsminister Lukas Papademos. Motstandere av sparepakken har ingen ting i regjeringen å gjøre, sier han.

Les også: - Gresk konkurs rykker nærmere

– Vår prioritet er å få det nye programmet godkjent og gå videre med den nye låneavtalen. Det sier seg selv at enhver som er uenig og ikke stemmer for det nye programmet, ikke kan forbli i regjeringen, sier Papademos.

– Vi kan ikke tillate at Hellas går konkurs.

Sammenstøt

Fredag var det nye kraftige sammenstøt mellom demonstranter og politi i Aten da flere tusen grekere viste sin motstand mot de harde sparetiltakene som EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) krever for å utbetale nye krisemidler.

Les også: Frykter Portugal blir «det andre Hellas»

Greske fagforeninger sparket i gang en 48-timers generalstreik i protest mot innstrammingene. Mye av frustrasjonen retter seg mot EU, særlig Tyskland.

– Det har de siste månedene vært økende sinne mot EU og liten appetitt for selvkritikk. All skyld blir lagt på andre, sier Thanos Dokos i tankesmia ELIAMEP i Aten til NTB.

Fredag truet Hellas' største politiforening med å utstede arrestordrer mot tjenestemenn i EU og IMF på grunn av de tøffe nedskjæringskravene.

Ikke overraskende

Mens demonstranter i Aten brenner tyske flagg, tviler to tredeler av tyskerne på om Hellas vil leve opp til løftene om nye sparetiltak, viser en undersøkelse gjort for TV-kanalen ZDR.

Les også: Tyskland vil la EU styre gresk finanspolitikk

Også blant EU-lederne er mistroen til Hellas svært stor. Eurogruppens finansministre utsatte derfor beslutningen om en ny krisepakke til Hellas til onsdag.

– Mistroen er ikke overraskende. Greske regjeringer har dratt føttene etter seg og somlet med gjennomføring av lovede reformer, sier Dokos i ELIAMEP.

Lite skjedd

Han peker på at skatteunndragelser fortsatt er et enormt problem, og at regjeringen heller ikke har åpnet opp for mer konkurranse i hittil beskyttede yrker.

– Svært lite har skjedd. Og det som har skjedd, har vært halvhjertet, sier Dokos.

Den greske regjeringen har heller ikke klart å legge ned statlige etater det ikke lenger er bruk for, eller satt i verk tiltak for å tiltrekke utenlandske investorer, ifølge Dokos.

– I tillegg har ikke regjeringen kommet i gang med privatisering av offentlige selskaper.

Ifølge Financial Times har eurolederne nå varslet at de vil gripe inn kraftigere for å sikre en bedre skatteinnkreving og fortgang i salg av statlige selskaper.

Trukket seg

Før EU kan godkjenne den nye redningspakken, må Hellas innfri tre krav: Nasjonalforsamlingen må søndag godta innstrammingene som ble vedtatt torsdag, regjeringen må redusere budsjettunderskuddet for i år med 300 millioner euro, og de greske partilederne må gi garantier for at vedtakene gjennomføres.

LAOS har gjort det klart at det ikke kommer til å stemme for ytterligere kutt. Også PASOK-medlemmer truer med å si nei i nasjonalforsamlingen, selv om partiledelsen ber alle om å stille seg bak tiltakene.

– Det er ikke godt å si hva som kommer til å skje. Flere folkevalgte har trukket seg i dag, og andre sier de vil stemme nei. Jeg tror likevel tiltakene blir vedtatt, sier Dokos til NTB.

Les flere nyheter her

Populært