Meny

Politiet: – Flere kan ha lekket opplysninger

Rettssal 828 i Oslo tinghus før fengslingsmøtet for Anders Behring Breivik mandag. Politiet mener en av bistandsadvokatene har lekket dokumenter i saken og vil ha vedkommende fjernet fra saken. Foto: Heiko Junge / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet mener minst én av bistandsadvokatene i terrorsaken har lekket til mediene. Retten er bedt om å tilbakekalle oppnevnelsen av en bistandsadvokat.

Flere bistandsadvokater kan ha stått bak lekkasjer, sier etterforskningsleder John Roger Lund.

– Vi ser ikke bort fra at det kan være flere kilder, dette er en av kildene vi har avdekket, sier Lund til NRK.

Som følge av omfattende lekkasjer til mediene i terrorsaken bestemte politiet seg for å undersøke hvor lekkasjene kunne stamme fra.

Les også: Ber retten fjerne bistandsadvokat etter lekkasjer

Dette skjedde ved at hver enkelt bistandsadvokat fikk sin unike kopi av en elektronisk sak, i tillegg til at det var lagt inn sporbare tegn på utvalgte dokumenter. Dokumentene ble utlevert 3. februar, opplyser Oslo politidistrikt.

Etter at dokumentene ble omtalt og vist i mediene, fikk politiet identifisert hvem de kom fra. Det dreide seg blant annet om bilder av Anders Behring Breivik rett etter pågripelsen på Utøya. Samme dag ble de offentliggjort i flere aviser og på TV.

Etterforskes

Oslo politidistrikt har sendt saken til Oslo statsadvokatembeter, som har sendt saken videre til Asker og Bærum politidistrikt for etterforskning.

Årsaken til at saken er sendt Asker og Bærum, er at Oslo-politiet også er anklaget for å ha lekket opplysninger, og de etterforskes av Spesialenheten for politisaker. Dermed måtte denne saken sendes til et uavhengig politidistrikt.

Les også: Bombemannens ensomme ferd

Påtaleleder Stine Karlsen i Asker og Bærum politidistrikt bekrefter overfor VG at de har startet etterforskning av en advokat.

– Vi skal etterforske kun denne ene advokaten for å finne ut om det er begått noe straffbart ved å utlevere dokumentene. Vi har avhørt advokaten i dag, og har ennå ikke bestemt oss for om det blir flere avhør i saken, sier Karlsen.

Hun vil ikke gå inn på hva som kom fram i avhøret, eller utdype hvilke etterforskningsskritt politiet nå planlegger.

Avgjør neste uke

Det er imidlertid opp til Oslo tingrett å bestemme om advokaten får fortsette som bistandsadvokat i saken mot Breivik. Retten skal behandle kravet fra politiet i neste uke, opplyser rettens informasjonssjef, Irene Ramm, til NTB.

Les også: Breivik planla flukt med småfly

Først skal advokaten gis anledning til å si sin mening om saken, og vedkommende har fått frist til å uttale seg til den 15. februar, opplyser Oslo tingrett.

– Uheldig

Siv Hallgren, en av de tre koordinerende bistandsadvokatene i 22. juli-saken, mener lekkasjene er veldig uheldige.

– Jeg mener også det er uheldig at det kommer fra en bistandsadvokat. Jeg mener det er viktig at det blir avdekket. Enhver lekkasje er brudd på tilliten til klienten og til systemet, sier hun til Aftenposten.

Hun frykter imidlertid ikke at tilliten til de andre bistandsadvokatene er svekket som følge av lekkasjen.

– Jeg tenker at man skal aldri bedømme en hel gruppe på bakgrunn av hva én gjør. Mitt inntrykk er at klientene har tillit til sine bistandsadvokater, sier Hallgren.

Til sammen 173 advokater er engasjert som bistandsadvokater etter terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli.

Les flere nyheter her

Populært