Meny

Dommer Baltasar Garzón til doms:

FN-eksperter kritiserer Spania for overgrep mot dommer

Demonstranter fylte Puerto del Sol i Madrid torsdag, i protest mot dommen som fjerner dommer Baltasar Garzón fra sin stilling. Foto: Scanpix/EPA/Juan Carlos Hidalgo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs menneskerettighetskommisjon frykter at Spania gjennom flere rettssaker vil kneble dommeren som vil etterforske Franco-regimets forbrytelser mot menneskeheten.

- Det er beklagelig at dommer Baltasar Garzón kan bli straffet for å starte etterforskning i tråd med Spanias forpliktelser til å etterforske brudd på menneskerettighetene.

Det sier FNs spesialrapportør for dommeres og juristers uavhengighet, Gabiela Knaul, og fem uavhengige FN-eksperter i en uttalelse onsdag.

Etterforskes for å etterforske

Grunnen er at spanske myndigheter har suspendert Garzón som dommer og reist flere rettssaker mot ham.

Forbrytelsen Garzón skal ha gjort, er at han i oktober 2008 startet etterforskning av brudd på menneskerettighetene under den høyreorienterte spanske diktatoren Francisco Franco mellom 1936 og 1951.

Brudd på tausheten?

Spanske myndigheter mener etterforskning av forbrytelsene til Franco, og forsvinningen av over 100.000 av hans motstandere, er å gå utover dommerens fullmakter.

For da Franco døde og demokrati ble innført, ble det vedtatt en lov mot etterforskning av det som hadde skjedd.

Rettssaken mot Garzón startet 24. januar og pågår samtidig som flere andre anklager mot ham går for retten også.

Mens dommeren blir anklaget for etterforskning, ligger rundt 100.000 av Francos ofre i anonyme fellesgraver. Franco selv ligger begravet i et fenomenalt mausoleum nord for Madrid.

Les også: Slik hedrer Spania sin Franco

- I strid med internasjonal lov

- Tvungen forsinning er en forbrytelse mot menneskeheten og forblir et brudd på menneskerettighetene så lenge skjebnen til de forsvunne ofrene ikke er oppklart.

Det slår Arbeidsgruppa for tvungen forsvinning ved FNs menneskerettighetskommisjon fast.

- En avtale mellom staten og ofrene kan ikke skje uten at hver individuelle sak er klarlagt og en amnesti-lov bør ikke forhindre en stats plikt til å etterforske, rettsforfølge og straffe de ansvarlige for forsvinningene, skriver Gabriela Knaul.

Les også: Vil grave opp Franco

Fikk yrkesforbud torsdag

Hundrevis av rasende spanske menneskerettighetsaktivister samlet seg torsdag til protest i sentrum av Madrid, melder NTB.

Protestene skyldes at Høyesterett i en annen sak mot dommer Baltasar Garzón, dømte ham til yrkesforbud, altså at han ikke får praktisere som dommer.

Mange var sterkt uenig i at høyesterett kjente den verdenskjente 56 år gamle dommeren skyldig i å ha beordret ulovlig avlytting av mistenkte i en korrupsjonssak og deres dommere, skriver NTB.

Skuffelse helt til Chile

Også i Chile er det stor skuffelse over dommen mot mannen som sørget for at diktatoren Augusto Pinochet ble sittende i husarrest i Storbritannia i halvannet år.

– Dette er til stor skade for menneskerettighetene og et stort tilbakeskritt for etterforskning av forbrytelser og brudd på menneskerettighetene i Spania og andre land, inkludert vårt, sier Alicia Lira som leder foreningen for ofre for diktaturet i Chile, skriver NTB.

Les flere nyheter.

Populært