Meny

French og Moland: – Hjelp, vi har seriøse problemer

Det ble avholdt en pressekonferanse i Oslo fredag for å redegjøre for situasjonen til French og Moland i Kinshasa. Bildet viser mødrene Kari Hilde French og Mathilde Moland. Foto: Morten Holm / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev skriver Tjostolv Moland og Joshua French at de blir banket opp, rundstjålet og trakassert i fengselet i Kongo.

– Situasjonen blir stadig verre, sier advokat Morten Furuholmen.

De to dødsdømte nordmennenes forsvarer mottok brevet torsdag. Furuholmen sier innholdet er alarmerende, og han kommer med en appell til norske myndigheter.

– Den nåværende situasjonen er graverende, og jeg forventer at Norge nå tar tak i saken. Jens Stoltenberg må komme på banen og engasjere seg for å få i stand en løsning, sier Furuholmen til NTB.

På en pressekonferanse fredag ettermiddag leste han utdrag fra brevet, som er datert 8. februart.

Les også: Norge vil ha benådning av Moland og French

«Hjelp, vi har seriøse problemer. Vi blir mishandlet og slått. De prøver å true oss for penger. I går ble vi banket fordi vi fortalte besøkende hva som skjer. Vi har kutt og blåmerker. Moland er bitt inn til beinet i en finger. Vi blir hånet, trakassert rasistisk, hetset, utpresset, spyttet på, dyttet og drapstruet»

– Dette er en direkte anmodning om hjelp, sier Furuholmen.

Han forteller at de har blir fratatt penger, brev og bøker, og at de blir nektet legehjelp. Både medfanger og voktere står bak trakasseringen og mishandlingen.

– Vil levende hjem

I tillegg til statsministeren oppfordrer Furuholmen også diplomater på stedet, utenriksminister Jonas Gahr Støre og justisminister Grete Faremo til å ta fatt i saken.

– Jeg håper norske myndigheter tar i bruk tydelige virkemidler for å få løst denne saken, sier advokaten, som siden de to nordmennene ble arrestert har arbeidet for å få dem hjem til Norge.

Mødrene til Tjostolv Moland og Joshua French er enige med Furuholmen.

– Vi hadde forventet tyngre skyts, for dette er en uholdbar situasjon, sier Mathilde Moland.

Kari Hilde French sier at guttene ikke er noen pyser, og at situasjonen må være uholdbar når de nå ber om hjelp.

– Fengselsledelsen mener at det er de som skaper problemer, men det høres lite troverdig. De vil bare komme levende hjem, sier moren til French. Hun sier situasjonen er forverret den siste tiden.

– Hevn

Tidligere i januar ble det kjent at de to drapsdømte nordmennene har skrevet en rapport om forholdene i militærfengselet.

Ifølge den britiske menneskerettsorganisasjonen Reprieve, som har fått tilgang til deler av rapporten, beskriver nordmennene overgrep mot medinnsatte og grov og ydmykende fysisk behandling.

Kari Hilde French tror derfor behandlingen fra fengselsledelsen er en hevn.

– De hadde ingen slike problemer i fengselet i Kisangani, sier hun.

Les også: – Moland og French får VIP-behandling i nytt fengsel

Tidligere har Moland og French delt celle med tre andre. Furuholmen forteller at de nå er seks mann på cella.

– Situasjonen er så uholdbar at dette ikke lenger kan fortsette. De har snart vært fengslet i tre år; dette er det lengste utlendinger noen gang har sittet i fengsel i Kongo, sier Furuholmen.

Moland og French ble pågrepet i Kongo i mai 2009, mistenkt for drap på sin sjåfør. De ble dømt til døden i tre rettsinstanser, senest i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010.

Like før jul ble de overført fra et fengsel i Kisangani til fengselet i hovedstaden Kinshasa.


Les flere nyheter her

Populært