Meny

Breivik tvangsinnlegges i fengsel

Terrorsiktede Anders Behring Breivik under fengslingsmøtet i rettssal 828 i Oslo Tinghus mandag formiddag. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo tingrett har avgjort at Anders Behring Breivik skal tvangsundersøkes i inntil fire uker i Ila fengsel.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik blir underlagt tvungen psykiatrisk observasjon ved Ila fengsel, melder Aftenposten.no.

Oppholdet vil vare i inntil fire uker, og undersøkelsen skal gjennomføres i løpet av mars i år, skriver avisen.

Les tingrettens kjennelse her.

Vurderer anke

Det er de to nye rettspsykiatriske sakkyndige, Terje Tørrisen og Agnar Aspaas, som har bedt innleggelse.

Les også: Bombemannens ensomme ferd

Forsvarer Odd Ivar Grøn opplyser overfor Aftenposten.no at forsvaret vil vurdere å anke avgjørelsen.

- Vi mener det ikke er behov for en innleggelse. For det første er det allerede gjort en svært grundig vurdering av Breivik i den første sakkyndigrapporten. For det andre har de nye sakkyndige som nå er oppnevnt tilgang til mange timer med politiavhør, alle saksdokumenter, manifestet og nedskrevne notater fra samtalene han har hatt med de første sakkyndige, sier Grøn til Aftenposten.no.

Han er en av Breiviks fire forsvarere.

- Ikke uforholdsmessig

Tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen skriver i kjennelsen at det ikke kan anses som et uforholdsmessig inngrep at Breivik underkastes tvangsundersøkelse av de to nye sakkyndige i saken, melder NTB.

Observasjonen må foretas i Ila fengsel, selv om rettspsykiaterne helst hadde foretrukket den regionale sikkerhetsavdelingen på Dikemark sykehus. Politiet mener imidlertid at sikkerheten ved sykehuset ikke er god nok, og at det heller ikke ville la seg gjøre å foreta forbedringer i rimelig tid før rettssaken.

Les også: Kan bli regnet som både tilregnelig og utilregnelig

«I tråd med de nye sakkyndiges vurderinger legger retten til grunn at en undersøkelse på Ila forventes å gi verdifull informasjon som vanskelig kan oppnås på annen måte, og derfor må anses nødvendig», heter det i kjennelsen.

Les flere nyheter

Populært