Meny

Trekker tilbake barnegrøter

Trekker tilbake barnegrøter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mattilsynet mener to av grøtproduktene fra produsenten Semper Småfolk ikke er trygge og har derfor lagt ned omsetningsforbud.

Omsetningsforbudet gjelder produktene Flerkornsgrøt med probiotika for barn fra 1 år og Havregrøt med probiotika for barn fra 1,5 år. Forbudet er gitt på bakgrunn av en nytte- og risikovurdering foretatt av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).

«VKM uttrykker bekymring for hva det vil si for små barn å få i seg daglige doser av en spesiell bakteriestamme, når barnets bakterieflora i tarmen ikke er fullt etablert og immunsystemet ikke er ferdig utviklet», heter det i en pressemelding fra Mattilsynet.

VKM har ifølge pressemeldingen konkludert med at det ikke er tilstrekkelig dokumentert at den aktuelle probiotikaen har positive helseeffekter. Basert på VKMs nytte- og risikovurdering har Mattilsynet konkludert med at produktene ikke oppfyller kravene til trygg mat til små barn.

– Produktene har ingen umiddelbar helsefare, men vi er usikre på langtidsperspektivet ved bruken av det. Det foreligger ikke nok dokumentasjon på langtidsvirkningene ved bruk av probiotika i barnegrøten, og derfor regnes varen som ikke omsettelig, sier Atle Wold, seksjonsleder i tilsynsavdelingen ved mattilsynets hovedkontor, til tv2.no.

Produktene er nå forbudt å selge.

Les flere nyheter

Populært