Meny

Treholt får reder-hjelp

HAR MILLIONÆRER I RYGGEN: Arne Treholt (69) får nå hjelp til å finansiere fremtidige rettssaker. En egen stiftelse med blant andre mangemillionæren Dan Odfjell (73) er nylig dannet. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spiondømte Arne Treholt har ikke gitt opp. Nå dannes en egen stiftelse hvor blant andre rederarving Dan Odfjell sitter i styret.

Mange og lange rettsprosesser har også vært en stor økonomisk belastning for spiondømte Arne Treholt (69). Etter at Gjenopptakelseskommisjonen i fjor sa nei til ny rettssak for andre gang, gjorde han det klart at økonomisk bistand var nødvendig for å kunne fortsette.

Den hjelpen er nå på gang, og i slutten av januar ble en ny stiftelse opprettet til hans støtte.

– Jeg er glad stiftelsen er opprettet. Jeg håper den kan bidra økonomisk, skriver Treholt i en sms fra Kypros hvor han for tiden bor.

– Det er mange givere som er interessert i å støtte dette med større eller mindre beløp, sier advokat Andreas Galtung, som selv sitter i styret til Treholts nye stiftelse, til ABC Nyheter.

– Arnes økonomi klarer ikke dette alene. Andre vil bidra og da er en stiftelse den ryddigste måten, sier han.

– Papirene har vi mottatt, og stiftelsen ble godkjent 26. januar, bekrefter Lotteri- og Stiftelsestilsynets kommunikasjonsdirektør Anne-Mette Hjelle.

Hvis finansene ordnes, kan det bli flere rettssaker.

– Jeg ønsker å renvaske meg. Jeg vet det ble fusket med pengebeviset, og jeg vurderer sivilt søksmål mot staten og kanskje også konkrete tjenestemenn, har Treholt tidligere sagt.

Har skjenket Kronprinsen

En av de som har sagt ja til å sitte i styret for en ny stiftelse, som skal skaffe Treholt penger til advokat og ny sak, er Odfjell-rederiets største aksjonær, vinprodusenten og rederarvingen Dan Odfjell (73). Odfjell har en personlig formue på mer 100 millioner kroner.

- Av prinsipielle grunner synes jeg det er viktig å støtte denne saken, sier Dan Odfjell til ABC Nyheter.

Han vurderer fortsatt hvor store summer han selv skal bidra med til stiftelsen.

Etter det ABC Nyheter kjenner til er det blant annet Odfjell som har krevd at det skal være ryddige forhold og klare regler, før eventuelle øknomiske bidrag blir gitt til stiftelsen.

Dan Odfjell viser kronprins Haakon rundt på vingården i Chile i 2006. Foto: ScanpixDan Odfjell viser kronprins Haakon rundt på vingården i Chile i 2006. Foto: Scanpix

Odfjell har blant annet hatt Kronprins Haakon på vinsmaking og besøk i Chile hvor han har en vingård.

Han har også engasjert seg i andre formål. I 2006 stiftet Odfjell og en annen mangemillionær, Trond Mohn, Nansen Human Foundation som skal styrke samarbeidet mellom armensk, russisk og norsk næringsliv.

Det formelle navnet for det som skal finansiere en ny rettsrunde for den spiondømte, er «Rettsikkerhetsstiftelsen for Arne Treholts sak».

Også tidligere har det dukket opp overraskende støttespillere for Treholt. På et seminar i fjor høst sa tidligere Frp-leder Carl I Hagen at han støttet en gjenopptakelse av saken.

Les også: Hagen og Treholt på samme lag

To ganger har Gjenopptakelseskommisjonen sagt nei til å åpne Treholts sak igjen, siste gang i fjor vår.

– De som er med, kan ha ulike syn på både saken og Arne Treholt som person, men de ønsker alle at saken skal gjenopptas, sier Galtung.

Gjenopptakelse viktigst

Stiftelsens formål er «å få Arne Treholts sak gjenopptatt». Den nødvendige grunnkapitalen på 100.000 kroner er allerede innbetalt, og øvrige midler skal skaffes «fra givere som er interessert i Arne Treholts sak», heter det i vedtektene.

Professor Kritjana Kristiansen er leder av den nye stiftelsen. Hun har jobbet med Treholts sak i mange år. Foto: Ola Karlsen/ ABC NyheterProfessor Kritjana Kristiansen er leder av den nye stiftelsen. Hun har jobbet med Treholts sak i mange år. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter

Pengene som skaffes, kan brukes til både advokatregninger eller «andre prosesser som er nødvendig i sakskomplekset».

Stiftelsen ser også for seg at den skal arrangere møter og seminarer.

Se også: - Gir meg aldri

Treholt ble dømt i 1985 for brudd på spionparagrafen. Han har i alle år bebudet sin uskyld på dette punktet, selv om han har innrømmet kontakt med representanter for Irak og Sovjetunionen i tiden som byråsjef i Utenriksdepartementet (UD).

I 1992 ble han benådet. Treholt jobber i dag innenfor finans og er bosatt på Kypros.

Hvis stiftelsen når sitt mål, ser styret for seg at de omdannes til en generell stiftelse for rettssikkerhet.

De øvrige i styret for «Rettsikkerhetsstiftelsen for Arne Treholts sak» er NTNU-professoren Kristjana Kristiansen som lenge har arbeidet tett med Treholt, samt advokat Andreas Galtung, Jarle Hegge og Uzmah Sadaf Bhatti.

Les flere nyheter

Populært