Meny

Rapport om fiskeri fra EUs revisjon:

- Fiskeriforvaltningen i EU en katastrofe

STYRT FRA BRUSSEL: Revisjonsrapport med knusende kritikk av EUs forsøk på å gjøre fiskeriene bærekraftig. Foto: Scanpix/AP Photo/Eric Risberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Rapporten er en rungende fordømmelse av 40 års fiasko fra EUs fiskeripolitikk, sier EU-parlamentariker om revisjonsrapport.

– Selvfølgelig har revisjonsrapporten rett. Vi har i årevis påpekt den katastrofale svikten i fiskeripolitikken.

Det sa den skotske EU-parlamentarikeren Struan Stevenson da rapporten formelt ble overlevert til parlamentet torsdag, melder avisa The Parliament.

– Bortkastede milliarder

Skattebetalerne i EU har siden 2002 betalt 1,7 milliarder euro (13,5 mrd. kroner) for å redusere fiskeflåten slik at skadelig overfiske tar slutt.

Men disse 1,7 milliardene har vært forgjeves. Tiltakene for å redusere antall fartøyer har ikke hatt merkbare virkninger, konkluderer en revisjonsrapport EU-parlamentets fiskerikomité fikk torsdag.

Fortsatt er 90 prosent av EUs fiskebestander overfisket i forhold til hva som ville vært bærekraftig, rapporterer EUs «riksrevisjon», Den europeiske revisjonrett.

Les også: Avviser anklager om fisk

Usikker framtid

Den framtidige bærekraften i fiskeriene kan ikke garanteres, skriver revisjonsretten.

I EU er medlemslandenes fiskeriressurser definert som EUs felles ressurser og forvaltningen besluttes i Brussel. Imidlertid har medlemslandene i praksis fått beholde sine tradisjonelle fiskerirettigheter i EUs felles fiskeripolitikk.

Fiskeripolitikken er ett av de vanskeligste punktene i Islands forhandlinger om EU-medlemskap. Islendingene kvier seg for å overlate makten over deres fiskeriressursser til EU, slik EUs traktat bestemmer.

Les også: Trøbbel for Islands EU-forhandlinger

Kaster fisk på sjøen

Problemet med at EU-fiskerne er blitt instruert til å kaste bifangster på havet igjen, er heller ikke blitt løst.

– Fiaskoen med utkast, en avskyelig sløsing med fisk, er en direkte konsekvens av mangel på kunnskap på EU-nivå, sier den britiske representanten Marta Andreasen fra det EU-kritiske partiet UKIP.

Les andre nyheter

Populært