Meny

Kan bli regnet som både tilregnelig og utilregnelig

TERRORSIKTEDE Anders Behring Breivik under fengslingsmøtet mandag. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik kan på grunn av ulike beviskrav bli regnet som utilregnelig i straffesaken, men tilregnelig i erstatningssaken.

Selv om de nye rettssakkyndige skulle konkludere med at Breivik er tilregnelig, vil det være mest sannsynlig at han blir dømt som utilregnelig, fordi det uansett er opprettet en tvil. Tvilen skal komme den tiltalte til gode, ifølge strafferetten.

Men i en erstatningssak er beviskravet annerledes og der kan Breivik bli vurdert som tilregnelig, selv om det motsatte skulle være tilfellet i straffesaken, skriver Dagbladet.

Les også: Breivik planla flukt med småfly

– I erstatningsretten kreves det sannsynlighetsovervekt, altså at sjansen er større enn 50,1 prosent, mens det i strafferetten må være hevet over enhver tvil, altså et langt strengere krav, sier advokat Marte Randen som er ekspert på erstatningsrett til avisa.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch hadde fram til torsdag vært klar på at påtalemyndigheten kommer til å legge ned påstand om tvungen psykisk behandling i lys av den rettspsykiatriske rapporten skrevet av Synne Sørheim og Torgeir Husby.

Les også: Avgjør trolig tvangsinnleggelse i dag

Under et debattmøte i regi av Oslo redaktørforening torsdag åpnet imidlertid Busch for at påtalemyndigheten kan komme til å påstå straff for Anders Behring Breivik under rettssaken.

Samtidig understreket Busch at enten Breivik dømmes til forvaring eller overføres til tvungent psykisk helsevern, er det hensynet til samfunnet som styrer når han kan slippe ut igjen.

Les flere nyheter

Populært