Meny

Avgjør trolig tvangsinnleggelse fredag

TILLOT FOTOGRAFERING: Terrortiltalte Anders Behring Breivik før retten ble satt under fengslingsmøtet mandag. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag blir det trolig avgjort om Anders Behring Breivik skal tvangsinnlegges til observasjon av de nye sakkyndige.

Den terrorsiktedes forsvarere kjemper imot innleggelse og argumenterer med at det vil være et uforholdsmessig inngrep, skriver Dagsavisen.

– Breivik har gjennom om lag 200 timer med avhør forklart seg for politiet. Med unntak av avhøret på Utøya 22. juli, foreligger samtlige 26 avhør på video. Utøya-avhøret er tatt opp på lyd, skriver advokat Tord Jordet på vegne av de fire forsvarerne til Breivik i et brev til Oslo tingrett.

Beslutning fredag

Brevet som ble levert tirsdag denne uka, er adressert til tingrettsdommer Wenche Elisabeth Arntzen. Det er ifølge Dagsavisen og VG ventet at hun og tingrettsdommer Arne Lyng allerede fredag fatter en beslutning om innleggelse.

Les også: Breivik planla flukt med småfly

Dersom tingretten gir grønt lys for innleggelse til observasjon i fengselet på Ila, vil personell fra Regional Sikkerhetsavdeling (RSA) på Dikemark rykke inn i fengselet for å hjelpe til med observasjonen, skriver VG.

– Så lenge det skal skje i vårt hus hvor det også finnes andre innsatte, er det avgjørende at vi raskt kan gripe inn dersom det skulle oppstå en uønsket situasjon, sier fungerende fengselsdirektør Gøran Nilsson til avisa.

Fengselet kommer til å lage et provisorisk enmannssykehus i nær tilknytning til celleavdelingen hvor Breivik har sittet varetektsfengslet siden tirsdag 26. juli i fjor.

Argumenterer

Dersom Oslo tingrett mener Breivik skal tvangsinnlegges til observasjon, vil det skje mot hans vilje. Breivik har varslet at han vil nekte å samarbeide med de nye sakkyndige, Agnar Aspaas og Terje Tørrisen.

Les også: Lærer sjokkerer med Breivik-støtte

I brevet fra forsvarerne kommer avsenderne med en rekke argumenter for hvorfor Aspaas og Tørrisen ikke trenger å legge inn Breivik for å kunne bedømme hans sinnstilstand, skriver Dagsavisen.

Tord Jordet peker blant annet på at de to forrige sakkyndige, som konkluderte med at Breivik var paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig, ikke fant det nødvendig med innleggelse. Aspaas og Tørrisen sendte begjæring om innleggelse til observasjon den 21. januar.

– Tilstrekkelig grunnlag

Forsvarerne mener de sakkyndige har et tilstrekkelig grunnlag for å vurdere Breivik gjennom de mange vitneavhørene som foreligger – og avhørene av Breivik selv.

Les også: Breivik avviser å stå bak trusselsamtale

De peker også på at politiet ikke mener at Dikemark er sikkert nok, at en observasjon ved Ila fengsel vil gi et resultat som neppe holder faglig mål og at det er et uforholdsmessig inngrep å legge ham inn til observasjon når ingen av alternativene er gode nok – og det er så kort tid igjen til rettssaken som starter i midten av april.

Forsvarerne sier det er uaktuelt at Breivik skal observeres mens han forbereder seg til rettssaken. De mener også at en observasjon vil komme i tidsmessig konflikt med nye politiavhør.

Les flere nyheter

Populært