Meny

Barth Eide vurderer verneplikt for kvinner

HEDRET SOLDATER: Forsvarsminister Espen Barth Eide hedret norske soldater for sin innsats i Afghanistan under en medaljeseremoni på Gardermoen i forrige måned. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) vurderer å foreslå innføring av verneplikt for kvinner når regjeringen legger fram langtidsplanen for Forsvaret i Stortinget til våren.

Forsvarsministeren peker på at teknologi, systemtenkning og strategi har avløst mange av de fysiske utfordringene for vernepliktige, skriver Stavanger Aftenblad.

– Det er blitt stadig vanskeligere å argumentere for at kvinner ikke skal verve seg. Det er ikke lenger særlige fysiske krav, og det er synd hvis vi ikke klarer å rekruttere de beste jentene også, sier Barth Eide.

Han minner også om stadig høyere krav til simultankapasitet – evnen til å ha flere tanker i hodet på en gang.

Les også: – Homofile gagner Forsvaret

Regjeringen innførte nylig allmenn sesjonsplikt, som betyr at kvinner på lik linje med menn blir innkalt på sesjon. Nå vurderer regjeringen altså å ta skrittet helt ut og innføre full likestilling der både kvinner og menn har allmenn verneplikt.

Barth Eide forteller at allmenn verneplikt for kvinner kan foreslås allerede i langtidsplanen for Forsvaret som legges fram for Stortinget til våren.

Les også: Romney slapp å krige i Vietnam

For noen dager siden ble det kjent at Stortinget følger regjeringens anbefaling og avvikler den sivile verneplikten. De som nekter militærtjeneste av overbevisningsgrunner, slipper heretter tolv måneders sivilarbeid.

Les flere nyheter

Populært