Meny

Bombemannens ensomme ferd

Klokken 11:51, 22. juli: Den siktede fanges på kamera i Skippergata, på vei til Hammersborg torg for å parkere en leid Fiat Duplo. Den bruker han til å kjøre til Utøya etter å ha plassert bombebilen - en Volkswagen Crafter - som dreper åtte mennesker klokken 15.25 i regjeringskvartalet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har i detalj sporet Anders Behring Breivik kjøring 22. juli. Video-bilder viser ham alene i to ulike biler. Den siktede kjører også både feil og ulovlig denne dagen.

Det ligger timesvis med studier av overvåkningsvideoer bak det puslespillet som oslopolitiet har satt sammen om Anders Behring Breiviks bevegelser den 22. juli.

Videobildene avslører at mannen både kjører feil og bryter trafikkreglene flere ganger denne dagen som han i avhør har beskrevet som «den mest stressende dagen i mitt liv».

Både når han kjører bombebilen i Oslo sentrum og når han stikker av fra eksplosjonen i sin falske politiuniform, kunne han ha blitt stanset for brudd på trafikkreglene hvis dette hadde blitt observert.

På vei inn til Oslo kjører han også forbi en politisperring etter en trafikulykke, men dette er i motsatt kjøreretning.

Etter det ABC Nyheter kjenner til er videoutstyret hos mer enn 50 bygninger i Oslo sentrum sjekket.

Og da er ikke kameraene i regjeringkvartalet inkludert. Det var disse som fanget bombebilens ferd fra Grensen og senere Behring Breivik til fots med trukket pistol på gata.

Les også: Ble sett av ti kameraer

Enkelte bygg har et titalls kamera, noe som gjør at hundrevis av timers videopptak fra mer enn 100 enkeltkamera er gjennomgått av tjenestemenn på jakt etter massemorderens bevegelser i timene før og etter at bomben eksploderte.

Tidligere har politiadvokat Christian Hatlo anslått at de til sammen har gått gjennom 60.000 timer med videomateriale.

Enorme datamengder

Resultatet av det nitidige arbeidet er en svært detaljert fremstilling av den siktedes bevegelser i Oslo før og etter eksplosjonen i regjeringskvartalet klokken 15.25.

I tillegg er enorme datamengder sjekket for å etablere et så klart bilde som mulig av hva den snart 33 år gamle mannen foretok seg den fredagen han tok livet av 77 mennesker.

Overfor Borgarting lagmannsrett har oslopolitiet argumentert for hemmelighold av en rekke opplysninger.

I kommunikasjonen med dommerne har de blant annet vist til at de har registrert hele 1,4 millioner samtaler etter en gjennomgang av siktedes telefoner og PC.

Begrepet «samtaler» viser etter all sannsynlighet både konkrete samtaler, men også opplysninger om hvilke basestasjoner den siktedes telefon er koblet opp mot, og søk på internett.

Les også: Snur alle steiner for å redusere nasjonalt traume

Disse teledataene har politiet koblet sammen med blant annet en GPS som ble beslagt lagt i den siktedes leiebil ved Utøya, samt timesvis med videomateriale, avhør av den siktede og skriftelig materiale.

De bildene fra ulike videokameraer i Oslo sentrum som ABC Nyheter i dag offentliggjør, viser at Anders Behring Breivik var alene da han kjørte de to bilene inn til Oslo sentrum fra Skøyen hvor han hadde overnattet hos sin mor.

Et avhør av den taxisjåføren som kjørte ham fra holdeplassen ved Domkirken og til Skøyen, styrker også troen på at han var alene om ugjerningene.

En usikker halvtime

Data fra GPS-senderen viser også at han ikke har stoppet uvanlig lenge for eventuelt å snakke med, eller slippe av noen eventuelle medsammansvorne.

Det eneste tidspunktet som man er usikker på, er en halv time på formiddagen når Fiaten (hvor GPSen er funnet) stanser på vei fra morens hjemmeadresse og til Oslo sentrum. 

Da står bilen stille ved jernbaneskinnene på Skøyen i samme gate som bombebilen sto parkert over natta. Ved hjelp av GPS-koordinatene skal to politibetjenter ha undersøkt dette stedet allerede mandag 25. juli, men uten å finne noen fysiske spor.

I sin rapport skriver de riktig nok at noen kan ha gått i gresset på andre siden av det gjerdet som stenger mot jernbanesporene, selv om dette ikke er et lett tilgjengelig område.

Les flere nyheter

Populært