Meny

Riksadvokaten åpner for å påstå straff for Breivik

- Breivik skal sitte innesperret så lenge som mulig

- Breivik skal sitte innesperret så lenge som mulig

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omfanget av saken og gjentakelsesfaren gjør at riksadvokat Tor-Axel Busch vil holde Anders Behring Breivik inne så lenge som mulig.

Riksadvokat Tor-Axel Busch vil gjøre hva han kan for at Breivik skal sitte inne så lenge som mulig, uavhengig av om han er strafferettslig tilregnelig eller ikke.

Det ble sagt på et møte i Oslo redaktørforening torsdag kveld.

Riksadvokaten understreket at uansett om Breivik dømmes til forvaring eller overføres til tvungent psykisk helsevern, er det hensynet til samfunnet som styrer når han kan slippe ut igjen.

– Da er det handlingen han har begått som i stor grad er styrende for hvor lenge han holdes inne. Dermed er det i denne saken helt uten interesse å trekke paralleller til noen som helst av saker vi har hatt tidligere, sa Busch.

Det betyr at Busch vil se bort fra vurderingsprinsippet, hvor Breivik kunne fått prøvet saken sin hvert tredje år.

Til nå har Busch vært klar på at påtalemyndigheten kommer til å legge ned påstand om tvungen psykisk behandling i lys av den rettspsykiatriske rapporten skrevet av Synne Sørheim og Torgeir Husby.

Det bekreftet han også under debattmøtet torsdag, men åpnet samtidig for at påtalemyndigheten kan endre oppfatning underveis i den ti uker lange rettssaken mot Anders Behring Breivik som starter 16. april.

– Hvis vi i løpet av rettsforhandlingene blir overbevist om noe annet, vil vi med glede påstå straff, sa Busch.

Les flere nyheter her

Populært