Meny

Denne skal bringe mennesker til månen

En prototype av den nye Orion-kapselen til den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa. Alle foto: Nasa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dato er ikke endelig satt, men Nasa håper på testflygning av det nye Orion-skipet tidlig i 2014.

Dette er det første store skritt mot gjenoppbygging av programmet for mennesker i rommet, etter at den amerikanske romfartsorganisasjonen la ned sitt romfergeprogram, melder San Francisco Chronicle.

Milepælen i 2014 blir en testflygning av Orion-skipet. Den første ubemannede Orionkapselen vil begynne sin ferd ved Cape Canaveral og gå i bane rundt jorden to ganger før den lander i Stillehavet.

Den vil gå i bane mye lenger ute en den internasjonale romstasjonen ISS. På det meste vil Orions bane være nærmere 6000 kilometer fra jorda. Det er det lengste et Nasaskip bygget for mennesker har vært unna kloden siden tidlig 70-tall.

- Dette er betydelig høyere enn menneskers romfart har beveget seg siden Apollo[programmet], sier Orionprogramets visesjef ved Lockheed Martin, Larry Price, til the Chronicle.

Les også: Så ekstremt er verdensrommet

Bakgrunnen er ønsket om å stressteste varmeskjoldet til kapselen. Testen vil fastslå om Orion overlever innreisen i jordens atmosfære.


Det endelige målet er en flygning med mennesker i 2021. Nasa håper Orion en dag kan bringe astronauter til månen eller asteroider i nærheten.

Les flere nyheter

Populært