Meny

- Israel finansierer terrorister

Den 11. januar 2012 ble den iranske atomforskeren Mostafa Ahamdi Roshan drept i en eksplosjon i Teheran kort tid etter at to angripere på motorsykkel plasserte en liten magnetisk bombe på kjøretøyet hans. Ifølge amerikansk etterretning ble angrepet gjennomført av en iransk dissidentgruppe som finansieres, trenes og væpnes av israelsk etterretning. Foto: AFP / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Attentat mot iranske atomforskere blir gjennomført av en iransk dissidentgruppe som finansieres, trenes og væpnes av israelsk etterretning, hevder amerikanske tjenestemenn.
Israel samarbeider med terrorgrupper for å drepe iranske atomforskere, hevder amerikanske tjenestemenn overfor NBC News.


Dermed bekrefter de tidligere påstander fra iransk hold.

Gruppen People’s Mujahedin of Iran har lenge stått på USAs liste over terrororganisasjoner. Gruppen er anklaget for drap på amerikanske tjenestemenn og kontraktører på 70-tallet.

Les også: Iransk nøtt for USA og Israel

Den skal også ha støttet angrepet mot den amerikanske ambassaden i Teheran før den brøt med de iranske mullaene i 1980.

Fem forskere drept

Angrepene de siste årene har tatt livet av fem iranske atomforskere siden 2007. De kan også ha ødelagt et anlegg for rakettforskning og -utvikling. Angriperne har brukt motorsykkel og ofte festet små magnetiske bomber til ofrenes biler.

Anonyme amerikanske tjenestemenn bekrefter at Obama-administrasjonen kjenner til attentatene, men avviser at amerikanske myndigheter er direkte involvert.

En av rådgiverne til Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei, Mohammad Javad Larijani, uttaler seg til NBC om det iranske ledere antar er et nært forhold mellom israelsk etterretning, Mossad, og People’s Mujahedin, eller MEK.

- Forbindelsene er intrikate og nære, sier han.

- Israelerne betaler Mujahedin. Noen av deres agenter gir Israel informasjon. De sørger også for rekruttering og logistisk støtte. Larijani hevder også at Mossad lærer opp MEK-medlemmer i Israel i bruken av motorsykler og små bomber ved sine angrep.

Les også: Khamenei anklager CIA og Mossad for atomforskerdrap

Mye av Irans kunnskap om angrepene og forbindelsene mellom Israel og MEK stammer fra avhør av en attentatmann som mislykkes i et angrep mot slutten av 2010.

- Bekreftes av to kilder

To høytstående amerikanske tjenestemenn bekrefter MEKs rolle i angrepene overfor NBC News. En tredje tjenestemann ønsket ikke å bekrefte eller avkrefte forbindelsen.

- Det er ikke endelig bekreftet, sier han. Samtlige tjenestemenn avviser at USA har vært direkte involvert i attentatene.

Israels utenriksdepartement ønsket ikke å kommentere uttalelsene overfor NBC News.

- Vi vil ikke reagere på alle rykter og rapporter på verdensbasis, heter det fra den kanten.

MEK kaller påstandene «fullstendig feilaktige». I det nyligste angrepet, 11. januar 2012, ble Mostafa Ahamdi Roshan drept i en eksplosjon i Teheran kort tid etter at to angripere på motorsykkel plasserte en liten magnetisk bombe på kjøretøyet hans.

Les også: Atomforsker drept i eksplosjon i Teheran

Roshand var visedirektør ved urananrikingsanlegget Natanz, og skal ha bidratt til innkjøp til atomprogramet.

Iran insisterer på at det kontroversielle programmet ikke tar sikte på våpenutvikling.

Les flere nyheter

Populært