Meny

USA vurderer militære midler i Syria

En hånd holder hodet til en skadet kvinne i byen Homs i Syria. Bildet er fra en YouTube-video fra området (Foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det ser ut til at en militær løsning kan være umulig å unngå, sier en talsmann for Det hvite hus torsdag.

Pentagon er i ferd med å legge planer for en mulig militæraksjon i Syria, skriver den britiske avisa The Telegraph.

Uten en resolusjon i FN har vestlige og arabiske land blitt hjelpesløse vitner til Syrias president Assad sin nedslakting av eget folk.

Nå er de i ferd med å mobilisere politiske krefter for å få en slutt på voldshandlingene.

Humanitær hjelp vanskelig uten militære

Det Hvite Hus kunngjørte onsdag at de vil holde et «Friends of Syria»-møte for å organisere humanitær hjelp til områder i Syria.

En humanitær hjelpeaksjon vil være nærmest umulig å gjennomføre uten beskyttelse fra militære styrker.

Les også: Kritiserer russisk våpensalg til Syria

Håp om fredelig løsning forsvinner

Flere medlemmer av den amerikanske kongressen har uttalt at de støtter en militær intervensjon, blant dem er senator John McCain.

Det Hvite Hus sier at de fremdeles leter etter en fredelig løsning på situasjonen, men innrømmer at håpet forsvinner.

Pentagon vil stå parat

Pentagon jobber samtidig i kullissene med en militærstrategi. Den vil stå parat dersom President Barack Obama skulle finne det nødvendig å gripe inn i Syria militært, melder The Guardian.

- Vi ønsker definitivt ikke å militærisere situasjonen. Vi vil gjøre vårt ytterste for å unngå det, men det ser mer og mer ut som om det ikke vil være mulig, sier pressesekretær Jay Carney i Det hvite hus.

Risikabel

Det kan bli aktuelt å sette opp en beskyttelses-sone, som skal kunne forsvare hjelpe-konvoier på vei inn til de mest sårbare områdene i Syria.

Syria er på randen av borgerkrig og en direkte militær intervensjon vurderes som svært vanskelig og mer risikabel enn fjorårets aksjon i Libya.

USAs president Barack Obama har gitt uttrykk for at han ikke tror at løsningen er å føre flere våpen inn i Syria.

Tyrkia bryter med Syria

Høykommisær i FN Navi Pillay ber det internasjonale samfunnet om å handle raskt for å kunne gi effektiv hjelp til befolkningen i landet.

Les også: Sjokkert over utviklingen i Syria

Tyrkia tar nå internasjonalt initiativ. De ber om at det så raskt som mulig innkalles til et internasjonalt toppmøte.

Frem til i sommer var Syria og Tyrkia nære allierte. Nå har Tyrkia brutt fullstendig med president Assad og står i front blant de som krever handling.

- Humanitær hjelp er nødvendig. Matmangelen øker og det kan lede til hungersnød. Det er en alvorlig forbrytelse ikke bare å drepe, men å skape forhold for å utrydde en by og dens befolkning , sier Tyrkias ambassadør i Storbritannia Ünal Cevikoz til The Telegraph.

Han sikter til de den siste ukens angrep på byen Homs, der befolkningen er fanget i en pågående massakre. Myndighetene har stengt alle matforsyningsveier inn til byen.

Les også: - Dette er folkemord

- I løpet av de kommende dagene vil vi fortsette våre veldig aktive diskusjoner for å finne ut hva som skal være det internasjonale samfunnets neste skritt for å stoppe nedslaktingen av den syriske befolkningen, sier Jay Carney fra Det Hvite Hus skriver Reuters.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Populært