Meny

Aktor ber om ni måneders fengsel for Birkedal

Trond Birkedal er tiltalt for seksuell omgang med en 15-åring, og for å ha filmet gutter i dusjen.(Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor Karsten Monsen mener den tidligere Frp-toppen Trond Birkedal fortjener ni måneders ubetinget fengsel for seksuell omgang og seksuelle handlinger med to gutter på 15 år.

I tillegg krever bistandsadvokaten i saken 130.000 kroner i erstatning.

Etter tre dagers vitneforklaringer, bevisførsel og ekspertuttalelser var det torsdag ettermiddag klart for prosedyrer i saken mot Trond Birkedal.

31-åringen har ikke erkjent straffskyld for de to mest alvorlige tiltalepunktene.

En nå 18 år gammel gutt hevder de to hadde seksuell omgang på et hotellrom da han var 15 år gammel, noe Birkedal benekter.

Les også: - Voldtekt kan være et uttrykk for maktutøvelse

Dermed står ord mot ord, men aktor mener fornærmedes forklaring styrkes av vitnemål fra blant annet to venninner, tidligere generalsekretær Geir Mo i Frp og Birkedal selv.

Aktor Karsten Monsen viser også til at Birkedal, under skjult identitet, ba om å få bilder av gutten på e-post i januar 2008, da gutten var 14 år. Birkedal forklarte i retten onsdag at e-posten dreide seg om bilder av guttens ansikt, men ble ikke trodd.

Utrolig

– Mailen styrker fornærmedes forklaring. Og det ganske mye. Forklaringen om at bildene var vanlige ansiktsbilder, er ganske utrolig, sa Monsen i Stavanger tingrett, ifølge Aftenbladet.

Forsvarer Arvid Sjødin har forsøkt å svekke fornærmedes troverdighet ved å påpeke uoverensstemmelser, blant annet mellom guttens og andre vitners forklaringer.

Aktor mener derimot at det er helt naturlig at fornærmede husker enkelte ting bedre enn noe annet. 18-åringen har ifølge sin psykolog vært konsistent når det gjelder detaljene om den seksuelle omgangen på hotellrommet.

Hvor mye han hadde drukket den kvelden, hvordan bagasjen kom på hotellrommet og andre ting står ikke like klart tre og et halvt år senere.

Dårlig agenda

I punkt to, som handler om seksuell handling mot barn under 16 år, mener Monsen også at Birkedal bør bli dømt, selv om verken den da 15 år gamle gutten eller Birkedal anså massasjen av rygg, rumpe og lår som en seksuell handling. Det er lovens definisjon som gjelder.

– Jeg mener det her er grunnlag for å tenke at Birkedal har en dårlig agenda med massasjene sine. Jeg mener dette handler om å komme i kontakt med unge gutter og menn, sa Monsen.

De andre punktene i tiltalen gjelder smugfilming av fire personer på badet til Birkedal og seks tilfeller der han har fått gutter i alderen 15-17 år til å utvise seksuelt krenkende atferd.

Disse punktene isolert ville gitt bøter, mener aktor. Sammen med de to mer alvorlige punktene kvalifiserer tiltalen til 9 måneders ubetinget fengsel.

Erstatning

Aktor ser det som skjerpende at Birkedal var en de fleste av de fornærmede så opp til. Flere av dem som har hatt en følelse av at noe ikke stemte, forholdt seg tause av redsel for å skade FpU eller for ikke å bli trodd på at Birkedal forgrep seg på unge gutter.

I tillegg til aktors forslag til straffutmåling krever bistandsadvokat Hege Salomon erstatning for de to fornærmede hun representerer.

Gutten som skal ha hatt seksuell omgang med Birkedal burde ifølge Salomon få 80.000 kroner i erstatning, mens Martin Bratland Andersen (20) bør tilkjennes 50.000 kroner.

I tillegg til den til dels intime massasjen han har fått har han blitt filmet i smug mens han dusjet og badet hos Birkedal.Dommen mot Birkedal kommer neste torsdag.

Les også:

Birkedal - Trodde først det var en spøk

- Et hakk i beltet å påstå sex med meg

18-årig vitne preget av erfaring med Birkedal


Saken oppdateres

Les flere nyheter

Populært