Meny

- Prinsen kan returnere til Afghanistan

«CAPTAIN WALES»: Britiske prins Harry gjør sitt Apache-helikopter i stand til oppdrag. Foto: Scanpix/EPA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Storbritannias prins Harry kan vende tilbake til Afghanistan, heter det i en uttalelse fra det britiske forsvarsdepartementet.
Harry fullførte nylig utdannelsen som pilot for kamphelikopteret Apache. Han fikk en spesiell utmerkelse for sine egenskaper som maskingeværoperatør.

27-åringen er barnebarnet til dronning Elizabeth II og den tredje i den britiske arvefølgen. Han har gjennomført 18 måneders intensiv trening, inkludert et opphold i USA.

Harry fikk en pris for å være den beste skytteren i sin gruppe under en middagsseremoni onsdag, der man feiret at omkring 20 piloter var ferdig utdannet, heter det i en uttalelse fra St. James Palace.

– Kan vende tilbake

Harry ble overrakt en polert 30-millimeters kule fra en Apache-kanon under middagen ved Wattisham lufthavn i Suffolk øst i England. Det er her han har mottatt sin opplæring.

Les også: Prins Harry møtte krigsveteraner på Svalbard

En talsmann for Forsvarsdepartementet bekrefter at Harry kan komme til å tjenestegjøre i Afghanistan, men sier den unge kongelige først må få mer operativ erfaring.

– Vi kommenterer ikke enkeltindividers tilstedeværelse i felt. Men normalt sett vil man kunne se ham i felt i løpet av åtte til tolv måneder, sier en talsmann til AFP.

Harry er kaptein i luftforsvaret, og har uttrykt iver etter å vende tilbake til Afghanistan. Hans opphold der ble avkortet i 2008 da en mediablackout ble brutt.

Les også: Prins Harry vil tilbake til stridssone

Kongelige i felt

Hans eldre bror prins William tjenestegjør for øyeblikket for luftforsvaret på Falklandsøyene, som redningspilot for Royal Air Force.

Storbritannia har omkring 9500 tjenestepersoner i strid mot Taliban-opprørere i Afghanistan. Det er den nest største utenlandske kontingenten etter USA.

Les også: Mediene tiet - og fikk møte Harry

Storbritannia har brukt Apachehelikoptre i Afghanistan til å jakte på Taliban-krigere, samle etterretningsopplysninger og beskytte de større transporthelikopterne av typen Chinook.

Som co-pilot og skytter sitter Harry i forsetet til helikopteret og har ansvar for å lede oppdragene, avfyre våpen samt kommunisere med styrker på bakken.

I luftforsvaret er han kjent som «Captain Wales».

Les flere nyheter

Populært