Meny

Flere kandidater til vervet som ny Venstre-nestleder

PÅ NESTLEDERJAKT: Venstre må finne en ny nestleder etter Helge Solum Larsen (t.h.). Her er han avbildet sammen med andre nestleder Ola Elvestuen og partileder Trine Skei Grande under en pressekonferanse i fjor sommer. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abid Raja er best kjent, men valgkomiteen i Venstre sjonglerer med flere kandidater til vervet som ny nestleder.

At Raja har fått jobb ved den norske ambassaden i New Delhi fra sommeren av, kan tale imot hans mulige kandidatur, men selv vil han ikke svare på om han er aktuell som ny nestleder etter Helge Solum Larsen.

– Det du spør om har jeg ikke reflektert over. Jeg finner det upassende å kommentere dette nå. For Venstre er det nå helt andre ting som er viktige – å ta vare på den unge jenta, ungdommen i Venstre samt Helges helse og hans nærmeste familie, skriver Raja i en tekstmelding til NTB.

Godt kjent

36 år gamle Abid Qayyum Raja har i en årrekke vært blant Norges best kjente samfunnsdebattanter. Raja er jurist og har jobbet som advokat i flere år. Han har deltatt aktivt i norsk integreringsdebatt, men har også markert seg i partisammenheng, blant annet som vararepresentant til Stortinget.

Les også: Venstre-folk avhøres

Han har gjort lynkarriere i partiet, og det finnes flere kandidater som oppfattes som bedre politisk og organisatorisk skolert enn ham. Likevel ser mange i Venstre på ham som en spennende stemme som evner å skape blest om partiet.

– Det er ikke akutt nødvendig å få på plass en nestleder da Venstre også har Ola Elvestuen, sier Raja.

Elvestuen er i dag andre nestleder i Venstre, i tillegg til å være byråd for miljø og samferdsel i Oslo. Det er ventet at han rykker opp som første nestleder under landsmøtet i april og at det velges en ny kandidat til hans verv som andre nestleder.

Les også: – Solum Larsen skjenket 17-åringen

Valgkomiteen i Venstre la fram sin innstilling i januar. Nå er arbeidet gjenopptatt, og en ny runde med forslag til kandidater er i gang.

– Vi har god tid fram til landsmøtet 13.-15. april og legger ikke opp til noe hastverksarbeid. Alle er vi i sjokk over det som har skjedd, sa komiteens leder Line M. Rustad til NTB onsdag.

Favoritt

En av de fremste favorittene er 31 år gamle Guri Melby fra Orkdal. Hun rykket opp som leder av programkomiteen i Venstre da den voldtektssiktede Helge Solum Larsen tirsdag trakk seg fra alle partiverv.

Oppgaven med å lede programkomiteen gis normalt til en av partiets nestledere. Komiteen avgir innstilling til nytt partiprogram som landsmøtet skal votere over. Melby er høyskolelektor og har en mastergrad i nordisk. Hun sitter i bystyret i Trondheim og er medlem av sentralstyret i Venstre. Innad i partiet betraktes hun som en kommende stjerne.

Les også: Venstre-ledelsen varslet om Solum Larsen før jul

– Jeg vil vurdere spørsmålet om det kommer fra valgkomiteen, men har ikke bestemt meg for hva jeg eventuelt vil svare, sier Melby til den TV 2-drevne nettsiden politisk.no.

Andre kandidater som nevnes, er fylkesleder Rebekka Borsch i Buskerud Venstre. Hun vil foreløpig ikke si om hun er aktuell til jobben.

– Dette tar jeg stilling til først når jeg eventuelt blir spurt, skriver hun i en tekstmelding til NTB.

Et annet sentralt Venstre-navn er Hans Antonsen (46), ordfører i Grimstad. Han har tidligere vært generalsekretær i partiet og var politisk rådgiver og statssekretær i Bondeviks første regjering. Antonsen ønsker heller ikke å flagge sitt kandidatur.

Les også: – Solum Larsen mener han har opptrådt moralsk forkastelig

– Dette er ikke i fokus nå. Jeg har mer enn nok med å ta innover meg det som dessverre har skjedd, sier han.

Sentralstyremedlem Mona Hellesnes er også et mulig navn. Hun ble kjent for alvor i politiske kretser som ordfører i Lars Sponheims hjemkommune Ulvik. En annen kandidat, ordfører Alfred Bjørlo i Eid i Sogn og Fjordane, har overfor TV 2 avvist at han er kandidat til jobben.

Les flere nyheter

Populært