Meny

Utsikten fra norsk kirke skaper konflikt i USA

Utsikten fra denne norske kirkeen i USA kan koste innbyggerne i den lille landsbyen Perry 1 million dollar – nesten 6 millioner kroner. Foto: haugelogchurch.org.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbyggerne i amerikansk landsby håper rike nordmenn betaler regningen.

Utsikten fra en norsk kirke i USA kan koste innbyggerne i den lille landsbyen Perry 1 million dollar – nesten 6 millioner kroner.

De 700 innbyggerne i Perry i delstaten Wisconsin er redd de må betale regningen etter en langvarig rettssak om utsikten fra en norsk kirke. Nå ber de norske rikinger om å åpne lommebøkene, skriver Wisconsin State Journal.

Håper kongeparet betaler

The Hauge Church ble bygget på en bakketopp med spektakulær utsikt i 1852 av norske haugianere. Den hvite kirken ble oppført i det nasjonale registeret over historiske bygninger i 1972, men i 2000 begynte problemet.

David Gehl, som eide land ved siden av kirken, planla å bygge et hjem og fjøs som byrådet fryktet ville ødelegge det meste av utsikten fra kirken. Byrådet besluttet da å frede 52 dekar rundt kirken, inkludert Gehls landområde, for å bevare den flotte utsikten.

Les også: Kirke full av rumpetrykk

Det førte til 14 søksmål mot byen fra Gehl. Han fikk medhold i 2 av dem etter langvarige rettsforhandlinger. Dersom klagen på dommen ikke fører frem, må innbyggerne altså betale saksomkostningene på nesten 6 millioner kroner.

Nå håper forkjemperne fra kirken at rike nordmenn vil bidra til å betale regningen. Blant annet har de sendt et bedende brev til kong Harald og dronning Sonja. De har foreløpig ikke fått svar.

– Nordmenn ville bli forferdet

Dee Grimsrud, medlem i Hauge Preservation Association, har likevel troen på at mange nordmenn vil åpne lommebøkene for kirken.

– Jeg tror nordmenn rundt i verden ville bli forferdet hvis de visste om dette. Kirken er historisk viktig og bør ikke bli oversett og neglisjert. Den bør bli tatt vare på og beskyttet, sier hun til avisen.

Les også: Denne kirken kan bli din

Men ikke alle tror at nordmenn er villige til å betale regningen. Professor Frankie Shackelford ved Augsburg College i Minneapolis er ekspert på norsk språk og kultur.

– Jeg kan knapt forestille meg at en rik nordmann ønsker å betale for en buffersone rundt en kirke som allerede er historisk, sier Shackelford til Wisconsin State Journal.

Les flere nyheter her

Populært