Meny

Sjokkert over utviklingen i Syria

Et pansret kjøretøy ødelagt i den syriske byen Homs. Innbyggerne i byen frykter at regjeringsstyrkene nå skal ta seg inn i Homs. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands veto har gitt det syriske regimet blankofullmakt til å massakrere sivile, mener FN-toppen Navi Pillay. I Homs frykter folk at regjeringsstyrkene snart inntar byen.

Menneskerettssjef Navi Pillay sier hun er sjokkert over angrepene som er rettet vilkårlig mot sivile områder i Homs, og hun ber verdenssamfunnet handle raskt for å beskytte sivilbefolkningen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Det at Sikkerhetsrådet mislyktes med å bli enig om å handle samlet og bestemt, synes å ha økt den syriske regjeringens vilje til å massakrere sitt eget folk i et forsøk på å knuse meningsforskjeller, het det i en uttalelse fra Pillay onsdag.

Liten tro

Heller ikke vestlige ledere er nådige mot Russlands linje i Syria. Storbritannias statsminister David Cameron sier han har liten tro på at Russland vil lykkes med å få i gang forhandlinger, tross syriske løfter om samarbeid.

Les også: - Bombingen av Homs verre enn noensinne

Så langt er det likevel lite som tyder på at russiske myndigheter vil forandre mening og støtte vestlige og arabiske lands krav om regimeendring i Syria.

– Vi må naturligvis fordømme vold, uansett hvilken side som står bak. Men vi må ikke oppføre oss som en elefant i en porselensbutikk, sier Russlands statsminister Vladimir Putin.

Hardere angrep

Bombardementet av den syriske byen Homs var onsdag enda kraftigere enn dagen før, ifølge innbyggere. Nå øker frykten for at regjeringsstyrkene skal rykke helt inn i byen.

Aktivister melder om flere titalls drepte, og den humanitære situasjonen blir stadig verre. Sykehus er overfylte, og sårede behandlet på mobile klinikker rundt omkring i byen, ifølge innbyggere.

Syrias Røde Halvmåne skal nå være den eneste humanitære organisasjonen som opererer i Homs, men arbeidsforholdene er svært vanskelige. Frivillige ambulansesjåfører risikerer å bli drept i granatangrep, slik organisasjonens generalsekretær, Abd-al-Razzaq Jbeiro, ble for bare to uker siden.

– Det er en krevende oppgave å drive hjelpearbeid i Homs nå, sier utenlandssjef Leni Stenseth i Røde Kors i Norge til NTB.

Stormer sykehus

Det er også kommet meldinger om at sikkerhetsstyrker stormer sykehus på jakt etter personer som er blitt såret i demonstrasjoner og kamper. Ifølge Leger Uten Grenser (MSF) har dette ført til at helsepersonell må jobbe i hemmelighet fordi både de og pasientene risikerer å bli pågrepet og torturert, melder DPA.

Les også: Syria-ambassadør: - Forferdelig situasjon

Sykehus blir nå etablert i private hjem, der det er dårlige hygieniske forhold og lite tilgang til bedøvelsesmidler.

Det er også umulig å få tilgang til blod fra den sentrale blodbanken ettersom den kontrolleres av forsvarsdepartementet. Dermed er det umulig å operere personer som er alvorlig såret.

Mister håpet

I Homs har innbyggerne nå begynt å miste håpet om at noen vil komme dem til unnsetning, og de er både bitre, redde og fortvilte, ifølge BBCs korrespondent Paul Wood.

Snikskyttere holder fortsatt stand i bygninger rundt i byen, men innsatsen deres synes fånyttes mot granatene, bombene og maskingeværilden fra regjeringsstyrkene.

Syriske aktivister sa onsdag at regjeringsstyrker har drept minst 67 mennesker i de nye angrepene, men opplysningene lar seg ikke bekrefte, og det går mange rykter i byen på grunn av den uoversiktlige situasjonen.

Gjenger

Både foreldre og barn ble drept da hjemmene deres ble stormet av væpnede gjenger som støtter regimet, opplyser eksilsyrere til internasjonale nyhetsbyråer.

Les også: Syria trapper opp angrepene før fredsbesøk fra Russland

Norges ambassadør er fortsatt på plass i Damaskus, og UD har ennå ikke tatt noen beslutning om å hjemkalle ham.

– Situasjonen vurderes fortløpende på bakgrunn av den veldig alvorlige situasjonen, opplyser kommunikasjonsrådgiver i UD Marte Lerberg Kopstad til NTB.

Les flere nyheter her

Populært