Meny

Etiopia åpner for å benåde journalister

Etiopias statsminister Meles Zenawi åpner nå for å benåde politikere og journalister som er dømt etter landets terrorlov. Foto: REUTERS / Noor Khamis / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etiopias statsminister Meles Zenawi åpner for å benåde både politikere og journalister som er dømt etter landets terrorlov.

Meles Zenawis snakket onsdag til nasjonalforsamlingen om antiterrorloven fra 2009. Uttalelsene kan på sikt få betydning for de to svenske journalistene Martin Schibbye og Johan Persson, som er fengslet i Addis Abeba.

Menneskerettsgrupper mener regjeringen har brukt loven til å forfølge sine politiske motstandere, og 150 opposisjonspolitikere skal ha blitt pågrepet som følge av bestemmelsene. Meles Zenawi avviste imidlertid anklagene.

– Alle rettssaker er åpne, alle mistenkte har fått tilgang til advokat, og enkelte er til og med blitt frikjent, sa den etiopiske statsministeren.

– Men vi overveier også benådning dersom tiltalte innrømmer skyld og å ha begått feil, fortsatte Zenawi.

Les også: Svenske journalister dømt i Etiopia

Han kommenterte også saken til de svenske journalistene.

– De to journalistene brøt Etiopias lover. Ingen journalist kan unnslippe tiltale dersom regler blir brutt, sa Zenawi og trakk fram avlyttingsskandalen i den britiske avisa News of the World.

– Telefonavlytting er straffbart nok til å stille journalister for retten. For ikke å snakke om det å hjelpe en terrorgruppe og ta seg ulovlig inn i et land, påpekte statsministeren.

Les flere nyheter her

Populært