Meny

Romney klarte ikke å avgjøre kampen

Rick Santorum under et valgmøte i Blaine i Minnesota. Foto: REUTERS / Eric Miller / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mitt Romney hadde håpet å avgjøre den republikanske nominasjonskampen i Midtvesten, men kan i stedet ha fått en ny reell utfordrer.

Mange hadde avskrevet den kristenkonservative kandidaten Rick Santorum før det ble holdt nominasjonsvalg- og møter i Missouri, Minnesota og Colorado tirsdag.

Men Santorum gjorde rent bord i alle de tre delstatene, til stor skuffelse for favoritten Romney.

– Hadde Romney vunnet disse, så hadde han forsterket sitt momentum og langt på vei avgjort kampen. Nå har i stedet spenningen steget litt, sier forsker Svein Melby til NTB.

Les også: Santorum vinner nominasjoner i Midtvesten

Han tror det er mulig at Santorum kan seile forbi Newt Gingrich og overta hans rolle som Romneys viktigste utfordrer. Det vil i så fall skape en helt ny dynamikk i den republikanske nominasjonskampen.

– Turbulent

Melby mener det er uvanlig at det ennå ikke er mulig å få øye på en tydeligere tendens i nominasjonskampen.

– Det har vært en veldig turbulent prosess, sier forskeren, som er ansatt ved Institutt for forsvarsstudier i Oslo.

Han understreker at det fortsatt er Romney som ligger best an, og at det er vanskelig å se for seg at Santorum står løpet ut og blir Republikanernes presidentkandidat.

Men hvis Santorum og Gingrich fortsetter å knive om utfordrerrollen, og Romney ikke klarer å riste av seg konkurrentene, så blir resultatet at hele prosessen tar lengre tid.

Liten begeistring

En medvirkende årsak til at Santorum seiret så klart tirsdag, kan være at han står igjen som den rene og ranke etter at Mitt Romney og Newt Gingrich har undergravd hverandre med negativ omtale.

Les også: Romney vant i Nevada

Selv om Romney fortsatt er favoritt og også har den desidert beste valgkamporganisasjonen og suverent mest penger, viser resultatet i de tre statene at det fortsatt ikke er mye begeistring for ham blant de republikanske velgerne.

– Dette er en vekker for Romney, fastslår den republikanske valgstrategen Ford O'Connell overfor nyhetsbyrået Reuters.

Men tapene er heller ikke slutten for Romney, understreker han. Spørsmålet er nå hvordan nominasjonsprosessen vil utvikle seg fram til «supertirsdag» den 6. mars. Det skal da holdes nominasjonsvalg i ti delstater.

Splittelse

Samtidig som Santorum nå kan ha blitt en farligere utfordrer for Romney, så er det også en mulighet for at Romney vil tjene på at både Santorum og Gingrich henger med i kampen.

Om en av dem faller fra, kan flere konservative velgere samle seg om den gjenværende og i siste instans ende opp med å danke ut Romney, selv om Romney av de fleste anses som den som er mest valgbar og har best sjanse til å slå Barack Obama.

Les også: Far vil ha forretningsmannen - sønn vil ha krigsmotstanderen

En nasjonal meningsmåling gjort av Reuters og Ipsos viser at Romney fortsatt ikke har mer enn 29 prosent oppslutning blant republikanerne.

De andre tre kandidatene i nominasjonskampen har en oppslutning på rundt 20 prosent hver.

Overbevisende

Da alle stemmene i Missouri var talt opp, hadde Santorum tatt en overbevisende seier med 55 prosent, over dobbelt så mye som Romney med 25 prosent.

– Wow, konservatismen lever fortsatt i beste velgående, sa en strålende fornøyd Santorum til sine tilhengere i St. Charles i Missouri da resultatet var klart her.

Den fjerde og siste av kandidatene som fortsatt deltar i nominasjonsvalgene, Ron Paul, fikk 12 prosent.

Valget i Missouri er bare symbolsk viktig fordi det ikke blir valgt delegater til det republikanske landsmøtet i august. Delegatene blir endelig utpekt på nominasjonsmøter i mars, men valget gir en pekepinn om resultatet.

Heller ikke resultatene fra nominasjonsmøtene i Colorado og Minnesota er bindende, men de gir likevel en god indikasjon på hvilke kandidater de republikanske velgerne i disse delstatene foretrekker.

Les flere nyheter her

Populært