Meny

Har nådd mystisk innsjø

En mann nær et av boreapparatene i den russiske Vostokleiren. Forskerne uttalte onsdag at de har nådd gjennom til Vostoksjøen, Antarktis største ferskvannsinnsjø under isen. Sjøen har vært forseglet i flere millioner år. Foto: Scanpix/Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 30 års boring har russerne nådd ned til en mystisk innsjø under isen i Antarktis.
Etter flere tiårs boring nådde russiske forskere søndag gjennom til den 20 millioner år gamle ferskvannsinnsjøen, som kan inneholde spor av livet i urtiden, melder USA Today.

Det går frem av en uttalelse fra forskergruppas leder, Valerij Lukin, onsdag, skriver avisen.

Funnet i '96

Da borearbeidet begynte omkring Vostokstasjonen på 70-tallet ante ingen at det lå en mystisk innsjø under den enorme isbreen. Det var først i 1996 at russiske spesialister, sammen med britiske kolleger, brukte sonar og satellittbilder til å påvise det som senere viste seg å være et av verdens største ferskvannsreservoar.

Men andre eksperter er skeptiske til den vitenskapelige verdien av forsøkene i Antarktis.

Se også: Fant en ny verden under vann

Russerne har tidligere brukt parafin som frostvæske for å hindre borehulet fra å lukke seg i de ekstremt kalde temperaturene under isen. Eksperter mener denne praksisen medfører en risiko for at prøver og innsjøen kan bli forurenset, melder AFP.

Professor Martin Siegert, leder for geologisk avdeling ved University of Edinburgh, sier disse bekymringene skjemmer en «milepæl, en stor prestasjon» av russerne i deres boring ned til Vostoksjøen.

- Det er svært vanskelig for dem å overbevise andre om at eksperimentet vil være miljøvennlig. De må i bunn og grunn gjennom 3,5 kilometer parafin før de kommer til sjøens overflate, sier han til AFP i et telefonintervju.

Innsjøen ligger på 3768 meters dyp, og har ligget urørt i millioner av år.

Uteomjordisk liv?

Innsjøer under breer er ekstreme miljøer. Håpet er at prøver vil vise om mikrober kan leve i vannet man mistenker finnes under overflaten til Mars, Saturns måne Enceladus og Jupiters satellitt Europa.

Siegert advarer om at det å kun hente vann fra overflaten av Vostoksjøen ikke vil gi noen indikasjon om innsjøens nederste dyp. Forsøkene vil heller ikke si noe om sedimentene på bunnen av innsjøen, som kan inneholde viktige spor.

Les også: Kraftig jordskjelv i Antarktis

Forurensning fra parafin kan imidlertid forpurre prøveresultatene, frykter Siegert. I boringens siste fase har russerne brukt et mer miljøvennlig frostvæske, freon.

- Jeg tror ikke det vil være omfattende forurensning av innsjøen, men det er vanskelig for dem å overbevise om at eksperimentet vil være rent. Ikke bare rent, men ultrasterilt, med teknikkene de bruker i dag, sier han.

Franske eksperter har tidligere tatt del i boringen ved Vostok sammen med russerne. Men i begynnelsen av forrige tiår trakk de seg ut av bekymring for forurensning. Da var boret bare 120 meter fra taket til innsjøen.

Les flere nyheter

Populært