Meny

Birkedal: – Et hakk i beltet å påstå sex med meg

Saken mot Trond Birkedal startet tirsdag i Stavanger Tingrett. Trond Birkedal møtte pressen på restaurant Alanya. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere Frp-toppen Trond Birkedal (31) forklarte seg onsdag i retten. Han har sin egen teori om hvorfor en 18-åring hevder å ha hatt sex med ham.

Det alvorligste punktet i tiltalen mot Birkedal er at han skal ha hatt seksuell omgang med en 15 år gammel gutt i 2008. Birkedal benekter at det skjedde noe mellom dem. På spørsmål om hvorfor den nå 18 år gamle gutten skulle komme med slike påstander, svarer Birkedal:

– Min teori er at det ville vært et hakk i beltet å kunne si at han hadde hatt sex med Trond Birkedal. Jeg tror dette begynte med at han har skrytt på seg at dette skjedde, så er han blitt presset av partiledelsen for å anmelde det til politiet, noe ha da ikke ville.

Da Birkedal satte seg i vitneboksen litt over klokka 10 onsdag, forlot for øvrig 18-åringen rettssalen.

– Ikke seksuelt

Ifølge Birkedal var forholdet til den da 15 år gamle gutten sporadisk og relatert til at de begge hadde verv i FpU. At de to skal ha hatt et vennskap som inkluderte timelange telefonsamtaler på kvelden, avviser Birkedal tvert. Han sier følgende om hva som skjedde natten i 2008 da Birkedal tilbød 15-åringen å dele hotellrom med ham:

– Han kom til hotellet mitt på dagen, satte igjen bagasjen, dusjet og gikk ut. Jeg gikk på kino. Rundt 23-tiden kom jeg tilbake og fikk melding der han lurte på om jeg var på rommet. Han var trøtt og ville legge seg. Jeg var også trøtt, leste litt. Om morgenen gikk han i dusjen, pakket og gikk ut. Jeg fulgte etter, sier Birkedal.

Les også: Birkedal: - Trodde først det var en spøk

Han benekter derved at det skal ha foregått massasje, oralsex, gjensidig masturbering eller dusjing sammen.

– Psykisk ustabil

Birkedal og FpU-formann Ove Vanebo forklarte onsdag at de hadde et møte om beskyldningene mot Birkedal etter valgt i 2009. Birkedal sa at noen måtte være ute etter ham og ga ifølge Vanebo krast uttrykk for at 15-åringen [da 16 år red anm.] var en fullstendig ustabil person. Etter dette sendte Birkedal utdrag av guttens blogg, meldinger Birkedal hadde fått av gutten og annet materiale som skulle underbygge at dette var en person man ikke kunne stole på fordi han hadde psykisk problemer og «han sa mye rart».

– Jeg kjente ham jo litt fra før gjennom hans stilling i FpU, men hadde bare syns han var litt rar og eksentrisk, sa Vanebo i retten.

Les også: 18-årig vitne preget av erfaring med Birkedal

Vanebo vurderte ikke som leder i organisasjonen å gå til politiet med beskyldningene om at noen hadde hatt seksuell omgang med en mindreårig. Han gikk i stedet til generalsekretær Geir Mo i Frp.

De skal ha blitt enige om å håndtere situasjonen seriøst, og Birkedal skaffet seg advokat. Så skal Vanebo ha sagt at 15-åringen hadde stått for ryktespredningen og at Vanebo ikke ville skade Birkedal eller partiet ved å gå videre med saken. Saken døde ut.

Tiltrukket av venner

Mye av forsvarers strategi i saken er å svekke hovedvitnets troverdighet, mens aktoratet forsøker å poengtere at Birkedal har prøvd å svartmale guttens psykiske tilstand.

Om de andre tiltalepunktene i saken har Birkedal forklart at han i 2008 fikk ideen om å filme venner mens de dusjet hjemme hos ham.

– Jeg ønsket å se folk som var hjemme hos meg når de dusjet og tok boblebad fordi jeg er tiltrukket av menn, av disse vennene mine.

Videre hatt han minst to falske internettprofiler. «Mona Hoftun», var for å komme i kontakt med menn. At noen av dem som kontaktet «Mona» var under 16, og derved under den seksuelle lavalder, var ikke Birkedal klar over.

Den andre profilen han opprettet under navnet Boynor var på Gaysir, et nettsted for homofile.

– Jeg hadde et behov for å oppsøke andre homofile for å snakke om hvordan det var å være skjult homofil og utveksle erfaringer.

Les flere nyheter

Populært