Meny

– Bombingen av Homs verre enn noensinne

UTBOMBET: To ødelagte militære kjøretøy er etterlatt i bydelen Khaldiyeh i Homs. Bildet ble tatt lørdag. Onsdag ble bombardementet av byen beskrevet som det hittil kraftigste siden angrepene startet for fem dager siden. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bombardementet av den syriske byen Homs var onsdag enda kraftigere enn dagen før. Nå øker frykten for at regjeringsstyrkene skal rykke helt inn i byen.

Folk i Homs er bitre, fortvilte og oppgitte, ifølge BBCs korrespondent Paul Wood. De har mistet håpet om at noen vil hjelpe dem, og vet ikke hva de skal gjøre. Samtidig er frykten stor for at regjeringens stridsvogner snart vil rulle inn i byen.

Snikskyttere holder fortsatt stand i bygninger rundt i byen, men innsatsen deres synes fånyttes mot granatene, bombene og maskingeværilden fra regjeringsstyrkene. Ifølge Wood er det største håpet knyttet til at regjeringshæren skal smuldre opp fra innsiden.

Les også: Syria-ambassadør: - Forferdelig situasjon

BBC-journalisten er en av få utlendinger som de siste dagene har oppholdt seg i byen. Tirsdag kveld kom han seg ut i en pause i bombingen, og onsdag rapporterte han fra utkanten av byen samtidig som han holdt kontakt med kilder lenger inne. Kilder som tidligere hadde vært ute i gatene for å rapportere, våget da ikke å gå ut.

– Nesten 50 drepte

Det er femte dag på rad at Homs blir angrepet av regjeringsstyrkene, og ingenting tyder på at angrepene vil være over med det første. Dette til tross for at president Bashar al-Assad lovet at det skal bli slutt på voldsbruken da Russlands utenriksminister Sergej Lavrov besøkte Damaskus tirsdag.

Syriske aktivister sa onsdag at regjeringsstyrker har drept minst 67 mennesker i de nye angrepene, men opplysningene lar seg ikke bekrefte, og det går mange rykter i byen på grunn av den uoversiktlige situasjonen.

Les også: Hjerteskjærende scener i Homs

Tallene rommer tilsynelatende også 18 premature spedbarn, som skal ha dødd etter at strømmen gikk og kuvøsene sviktet. Blant de drepte skal det også være tre hele familier bestående av 19 personer. Både foreldre og barn ble drept da hjemmene deres ble stormet av væpnede gjenger som støtter regimet, ifølge eksilsyrere.

Russisk diplomati

Imens fortsetter Russlands utenriksminister Sergej Lavrov forsøket på å få til forhandlinger. Han ber nå andre land om å presse opposisjonen til forhandlingsbordet. Samtidig kritiserer han land som har kalt sine ambassadører hjem for konsultasjoner.

– Jeg tror ikke det å hjemkalle ambassadører vil skape de betingelsene som vil kunne føre til en realisering av fredsplanen til Den arabiske liga, sier Lavrov ifølge AFP.

Les også: Syria trapper opp angrepene før fredsbesøk fra Russland

Ifølge planen skal Assad overlate makten til visepresidenten, samtidig som det skal dannes en nasjonal samlingsregjering innen to måneder.

Norges ambassadør er fortsatt på plass i Damaskus, og UD har ennå ikke tatt noen beslutning om å hjemkalle ham.

– Situasjonen vurderes fortløpende på bakgrunn av den veldig alvorlige situasjonen, opplyser kommunikasjonsrådgiver i UD Marte Lerberg Kopstad til NTB.

Les flere nyheter

Populært