Meny

Birkedal: - Trodde først det var en spøk

Trond Birkedal hevder han ble kjent med beskyldningene og ryktene først sommeren 2009 da FpU-formann Ove Vanebo konfronterte ham med dem. (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere Frp-toppen Trond Birkedal (31) forklarte seg onsdag i retten. 18-åringen som Birkedal skal ha forgrepet seg på for tre år siden, forlot salen umiddelbart.

Litt over klokka 10 onsdag satte Birkedal seg i vitneboksen. Han forklarte seg detaljert om blant annet forholdet til 18-åringen.

Birkedal benekter å ha hatt seksuell omgang med ham i juli 2008. Fordi 18-åringen da var 15 år, er dette det alvorligste punktet i tiltalen.

Ifølge Birkedal var forholdet til 15-åringen sporadisk og relatert til at de begge hadde verv i FpU. At de to skal ha hatt et vennskap som inkluderte timelange telefonsamtaler på kvelden, avviser Birkedal tvert.

Ikke seksuelt

Sentralt i saken står natten i 2008 da Birkedal tilbød 15-åringen å dele hotellrom med ham.

– Han kom til hotellet mitt på dagen, satte igjen bagasjen, dusjet og gikk ut. Jeg gikk på kino. Rundt 23-tiden kom jeg tilbake og fikk melding der han lurte på om jeg var på rommet. Han var trøtt og ville legge seg. Jeg var også trøtt, leste litt. Om morgenen gikk han i dusjen, pakket og gikk ut. Jeg fulgte etter, sier Birkedal.

Han benekter derved at det skal ha foregått massasje, oralsex, gjensidig masturbering eller dusjing sammen.

Birkedal hevder videre at han ble kjent med beskyldningene og ryktene først sommeren 2009 da FpU-formann Ove Vanebo konfronterte ham med dem.

– Jeg ble helt satt ut og trodde først det var en spøk. Så sa jeg selvsagt at det ikke var sant.

Etter kontakt med generalsekretær Geir Mo i Frp skal de ha blitt enige om å håndtere situasjonen seriøst, Birkedal skaffer seg advokat. Så skal Vanebo ha sagt at 15-åringen hadde stått for ryktespredningen og at Vanebo ikke ville skade Birkedal eller partiet ved å gå videre med saken. Saken døde ut.

Tiltrukket av venner

I 2008 fikk Birkedal ideen om å filme venner som var på besøk mens de dusjet hos ham.

– Selv om de var yngre enn meg var de modne, og vi hadde mye til felles, det er ikke slik at jeg er spesielt interessert i menn i den aldersgruppen som de fornærmede representerer, poengterer Birkedal.

– Hvorfor filmet du dem, spør aktor Karsten Monsen.

– Jeg ønsket å se folk som var hjemme hos meg når de dusjet og tok boblebad fordi jeg er tiltrukket av menn, av disse vennene mine.

På internett skal Birkedal ha hatt minst to falske profiler. Den ene, «Mona Hoftun», var for å komme i kontakt med menn. At noen av dem som kontaktet «Mona» var under 16 år, og derved under den seksuelle lavalder, var ikke Birkedal klar over.

Den andre profilen han opprettet under navnet Boynor var på Gaysir, et nettsted for homofile.

– Jeg hadde et behov for å oppsøke andre homofile for å snakke om hvordan det var å være skjult homofil og utveksle erfaringer.

Ba om bilde

På Gaysir oppdaget han et bilde av gutten fra FpU, som da var 14 år.

– Jeg visste ikke at han var homofil og kontaktet ham som Boynor for å sjekke at det ikke var noen som hadde utgitt seg for å være ham, sier Birkedal.

Når aktor framviser en e-post fra Boynor der det er snakk om at han har bedt om bilder, insisterer Birkedal på at dreier seg kun om et ansiktsbilde.

I retten tirsdag sa den nå 18 år gamle gutten at Boynor ville ha nakenbilder av ham, men ikke fikk det.

Les også:

18 år gammelt vitne preget av erfaring med Birkedal

Birkedal nekter straffeskyld

Les flere nyheter

Populært